За яких умов застосовують нульову ставку ПДВ під час постачання запчастин до транспортних засобів

Відокремлені підрозділи установ, що утримуються коштом держбюджету, застосовують нульову ставку ПДВ до операцій з придбання запчастин до транспорту ЗСУ.

zapchastyny-TZ.jpg

Найкращий помічник для вас: система Експертус Головбух

Лист ДПС від 29.07.2022 № 8271/6/99-00-21-03-02-06

За нульовою ставкою оподатковують операції з постачання товарів для заправки або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту ЗСУ, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном, або в інших випадках, які передбачає закон. Це норма підпункту «г» підпункту 195.1.2 Податкового кодексу України (ПК).

Із 24.02.2022 діє постанова КМУ від 02.03.2022 № 178 (далі — Постанова № 178), яка визначила:

umovy-0-stavky-PDV_postachannia-zapchastyn-TZ.png

Якщо товари для заправки або забезпечення транспорту для оборони України придбавають відокремлені підрозділи установ із переліку Постанови № 178, які не є окремими платниками ПДВ, — до цих операцій застосовують нульову ставку ПДВ.

Водночас підпункт «г» підпункту 195.1.2 ПК та Постанова № 178 не передбачають застосування нульової ставки ПДВ до операції з постачання послуг.

Якщо запасні частини є складовою певної послуги, наприклад з ремонту й техобслуговування авто, і їх вартість включають до загальної вартості цієї послуги, то постачання кожної складової послуги не розглядають як окремо визначену операцію для оподаткування ПДВ. Оподаткуванню ПДВ підлягає операція з постачання послуги загалом, а не окремих її складових, у загальному порядку за ставкою 20%.

Постанова № 178 не визначає обмежень чи критеріїв щодо видів транспорту, для якого поставляють товари для заправки чи забезпечення транспорту.

Норми підпункту 195.1.2 ПК та Постанови № 178 не визначають переліку ані товарів для заправки чи забезпечення транспорту, ані кодів Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 чи УКТ ЗЕД.

Норми ПК не передбачають для платників податку — постачальників можливість обирати, чи застосовувати нульову ставку податку. Застосовувати ставку податку, що встановив закон, — це обов’язок, а не право платника податку.

Незалежно від того, чи сформував постачальник податковий кредит за операціями з придбання пального, товарів для заправки, будь-яких інших товарів для транспорту (інші пально-мастильні матеріали, запасні частини, комплектуючі, охолоджуючі рідини, інструменти тощо), — операції з подальшого постачання цих товарів суб’єктам із переліку Постанови № 178 оподатковують за нульовою ставкою ПДВ.

Режим застосування нульової ставки не тотожний режиму звільнення від оподаткування ПДВ. Тому постачальник не нараховує податкових зобов’язань з ПДВ за правилами пункту 198.5 ПК, коли проводить операції, які оподатковують за нульовою ставкою ПДВ.


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2025

Розбираємо все про ПДВ 2025 — ставки, платники, бюджетне відшкодування, податкові пільги, призупинення перебігу строків давності, звільнення від ПДВ товарів, необхідних на фронті
67

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 30.09.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
11165

Як заповнити уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації

У консультації експерт роз’яснить, як виправити помилки у податковій декларації з ПДВ за допомогою подачі уточнюючого розрахунку та як заповнити рядки цього податкового звіту. Розглянемо приклади заповнення уточнюючого розрахунку при виправлення помилок, які занизили чи завищили податкові зобов’язання або податковий кредит з ПДВ
40978

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
56022

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді