Із 2023 року діятимуть нові правила розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних

Середню зарплату для оплати лікарняних обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період зарплати, на яку нарахували ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості без урахування днів, не відпрацьованих з поважних причин.

analyze.jpg

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Постанова КМУ від 02.12.2022 № 1350

Кабмін постановою від 02.12.2022 № 1350 уніс зміни до постанови КМУ «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 26.09.2001 № 1266.

У Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженому постановою № 1266 (далі – Порядок) виключили пункт 4. Він установлював, що середньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день, яка обчислюється діленням установленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів.

Крім того, установили, що:

  1. середню зарплату для оплати лікарняних обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахували ЄСВ/страхові внески, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.
  2. страхові виплати та оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівників, які працюють за сумісництвом, коштом роботодавця здійснюють на підставі листка непрацездатності. Якщо листок непрацездатності видали у паперовій формі, лікарняні призначають на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи. Водночас сумісник має надати довідку про середню зарплату за основним місцем роботи.
  3. сума допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), допомоги з вагітності та пологів у розрахунку на місяць, що виплачують працівникам і гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розміру доходу, з якого фактично сплатили ЄСВ/страхові внески. Тимчасом середньоденну суму доходу застрахованої особи – працівника або гіг-спеціаліста резидента Дія Сіті, з якої фактично сплатили страхові внески, обчислюють у такому самому порядку, як і для інших застрахованих осіб.

Постанова набирає чинності з 1 січня 2023 року.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19832

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115189

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196692

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді