Мобілізованому працівнику не нараховують середню зарплату: чи виключати цей період із розрахункового

Період перебування на військовій службі не виключають із розрахункового періоду за обчислення середньоденної зарплати для розрахунку матеріального забезпечення.

mobilizov_zarplata.jpg

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Лист Фонду соціального страхування України від 05.12.2022 № 1671-11-1 

Допомогу з тимчасової непрацездатності надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.

Середньоденну зарплату обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахували ЄСВ та/або страхові внески, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих із поважних причин: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Норма передбачена пунктом 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі – Порядок № 1266),

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключають з розрахункового періоду.

Після набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352, починаючи з 19.07.2022 за працівниками, яких призвали на військову службу, роботодавець не зберігає середній заробіток. За такими працівниками роботодавець має зберігати лише місце роботи і посаду.

З 19.07.2022 за працівниками, призваними на військову службу, під час дії особливого періоду на строк до його завершення або до дня фактичного звільнення зберігають місце роботи і посаду на підприємстві. Таким працівникам виплачують грошове забезпечення коштом Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України (КЗпП)).

Наразі відповідних змін до пункту 3 Порядку № 1266 щодо віднесення періоду військової служби на період мобілізації до поважних причин не здійснювали.

Отже, період перебування застрахованої особи на військовій службі, для якої передбачено гарантії частиною 3 статті 119 КЗпП:

  • не належить до періоду, не відпрацьованого з поважних причин;
  • не виключається із розрахункового періоду за обчислення середньоденної зарплати для розрахунку матеріального забезпечення.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19836

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115232

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196699

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді