Як отримати допомогу за народження дитини у 2023 році

За народження дитини батьки можуть розраховувати на підтримку від держави. А саме — грошові виплати, які нарахують і виплатять навіть у воєнний час, а також видадуть «пакунок малюка».

dopomoga-pru-narodjenni-dutunu.png

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Як отримати грошову допомогу за народження дитини

Допомогу оформлюють на одного з батьків або опікунів, із яким постійно проживає малюк. Зверніть увагу, що оформлення можливе впродовж 12 місяців із дня народження дитини та впродовж періоду дії карантину і ще одного місяця після його завершення.

Для оформлення допомоги онлайн:

  1. Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.
  2. Заповніть онлайн заявуу на отримання послуги та накладіть електронний підпис.

Заява автоматично надійде до органів соціального захисту.

  1. Не пізніше наступного дня після отримання заяви орган соціального захисту вам призначить допомогу (якщо заяву заповнили правильно).

Або скористайтеся комплексною послугою «єМалятко» на порталі «Дія».

Для оформлення допомоги офлайн потрібно подати до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання  такі документи:

  • заяву одного з батьків,
  • свідоцтво про народження дитини,
  • особовий банківський рахунок для соціальних виплат,
  • опікунам — рішення суду про встановлення опіки,
  • документи, що засвідчують народження дитини (у разі народження дитини за межами України).

Строк розгляду документів, поданих у паперовій формі, становить 10 днів.

Наразі розмір допомоги за народження дитини становить 41 280 гривень. Одноразово допомогу виплачують у сумі 10 320 гривень, решту суми виплачують упродовж наступних 36 місяців рівними частинами по 860 грн на місяць.

Як отримати «пакунок малюка»

За народження дитини кожна сімʼя має право не лише отримати допомогу, а й одноразову допомогу «пакунок малюка» у натуральній або грошовій формі.

Отримання «пакунка малюка» у натуральній формі

Одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» видає заклад охорони здоров’я за народження дитини. За відсутності «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я або якщо дитина народилася  за межами України чи на тимчасово окупованій території України, «пакунок малюка» видає структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за місцем проживання отримувача.

Якщо не отримали «пакунок малюка» у закладі охорони здоров’я подайте заяву на його отримання  не пізніше ніж за 30 календарних днів з дня народження дитини, а якщо дитина народилася  поза межами закладу охорони здоров’я, — упродовж року з дня народження дитини.

Отримання грошової компенсації вартості «пакунка малюка»

Грошову компенсацію призначають, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж за 12 місяців з дня народження дитини. Отримувач може звернутися по грошову компенсацію:

  • надіславши заяву та документи поштою до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення;
  • під час надання йому комплексної послуги «єМалятко».

Якщо дитина народилася на тимчасово непідконтрольній українській владі території, ознайомтесь із роз’ясненнями Мін’юсту.

За інформацією Урядового порталу

 


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164384

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393020

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3694

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32115

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді