Навчання працівників за рахунок підприємства

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Коли направляєте працівника на навчання, чітко визначте вид навчання та його вартість, місце, де працівник навчатиметься. Консультація підкаже, як правильно все оформити та уникнути сплати зайвих податків

Роботодавці не шкодують коштів на навчання своїх працівників. Та коли під час навчання або одразу після його завершення працівник звільняється, в бухгалтера виникає багато запитань. Насамперед, як повернути сплачені за навчання кошти і водночас визнати дохід, що його отримав працівник. До того ж Податковий кодекс України (ПК) не містить жодних вказівок про те, як визнати такий дохід.

Оподаткування залежить від того, який вид навчання проходить працівник, де саме він навчається та чи є навчання обов’язковим.

Чи має працівник відпрацювати оплачене навчання 🔊

Розглянемо найпоширеніші види навчання працівників коштом роботодавця та їх податкові наслідки.

Навчання працівників за рахунок підприємства, підготовка чи перепідготовка у вітчизняному виші та ПТНЗ

Якщо роботодавець оплатив вартість навчання працівника у вітчизняному виші або професійно-технічному навчальному закладі (ПТНЗ), спрацьовує звільнення від оподаткування ПДФО та військовим збором (пп. 165.1.21, пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Умови звільнення від оподаткування:

  • уклали договір про направлення працівника на навчання з вітчизняним вишем чи ПТНЗ. Типова форма договору про навчання у закладі вищої освіти затверджена постановою КМУ від 19.08.2020 № 735;
  • уклали тристоронній договір між роботодавцем і навчальним закладом на користь працівника;
  • навчання працівника оплачує підприємство (а не компенсує витрати);
  • дохід працівника у вигляді оплати навчання не перевищує розміру трьох мінімальних зарплат за кожен місяць навчання (у 2023 році — 20 100 грн за місяць).

Суму перевищення оподатковуйте в загальному порядку як додаткове благо за підпунктом 164.2.17 ПК.

Дохід виникає у працівника в місяці, коли оплатили навчання на його користь. Залежно від сплаченої за місяць навчання суми:

  • або взагалі не оподатковуйте дохід;
  • або оподаткуйте суму перевищення.

Звільнення від ПДФО та військового збору за підпунктом 165.1.21 ПК діє на всі види навчання у вітчизняних вишах і ПТНЗ (включаючи підвищення кваліфікації та курси).

У Додатку 4ДФ Податкового розрахунку неоподатковувану частину оплати навчання відображайте з ознакою доходу «145», а суму перевищення як додаткове благо — з ознакою доходу «126».

На оплату навчання у вишах та установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів ЄСВ не нараховуйте (п. 9 розд. ІI Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170; даліПерелік № 1170).

Увага! Три мінзарплати за кожен місяць це неоподатковуваний розмір оплати за навчання у вишах та ПТНЗ.

Підвищення кваліфікації працівників за рахунок підприємства, передбачене законом

Йдеться про обов’язкове підвищення кваліфікації для деяких категорій працівників, передбачене законом. Наприклад, для педагогічних і медичних працівників або фахівців з охорони праці тощо. Тобто звільнення від ПДФО та військового збору працює, якщо закон передбачає обов’язкове періодичне підвищення кваліфікації чи перепідготовку визначених категорій працівників (посад, професій).

Витрати на підвищення кваліфікації (перепідготовку) працівника згідно із законом (в обов’язкових випадках) не оподатковуйте ПДФО та військовим збором (пп. 165.1.37, пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). Жодних обмежень на неоподатковувану суму оплати вартості такого підвищення кваліфікації (перепідготовки) працівника не передбачено.

Від оподаткування звільняється не лише оплата підвищення кваліфікації, а й супутні витрати, передбачені законодавством. У разі підвищення кваліфікації (перепідготовки) працівника виплачують добові, відшкодовують витрати на проїзд (в обидва боки) та проживання (постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695). Перелічені витрати також не оподатковують ПДФО та військовим збором.

У Додатку 4ДФ усі витрати, пов’язані з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника, відображайте з ознакою доходу «158».

На зазначені витрати ЄСВ не нараховуйте (п. 9 розд. ІI Переліку № 1170).

Увага! Не оподатковуйте витрати на підвищення кваліфікації працівників, передбачене законом.

Чи можна не оподатковувати витрати на семінари, тренінги, мовні курси 🔊

Необов’язкове підвищення кваліфікації працівників за рахунок підприємства і навчання не у вишах і ПТНЗ

Якщо оплатили навчання (перенавчання) не у вітчизняному виші та ПТНЗ або підвищення кваліфікації (перепідготовка) законом не передбачене, — такі витрати оподатковуйте в загальному порядку як додаткове благо працівника за ставкою 18% (пп. 164.2.17 ПК). Нараховуйте також військовий збір. У Додатку 4ДФ проставляйте ознаку доходу «126».

ДПС вважає, що такі витрати не належать до фонду оплати праці, тому немає підстав нараховувати ЄСВ з огляду на пункт 3.24 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (даліІнструкція № 5) (ЗІР, категорія 201.03; підкатегорія 201.04.01).

Які запитання виникають у бухгалтерів

Розглянемо поширені запитання, пов’язані з оподаткуванням витрат роботодавця на навчання (перепідготовку, підвищення кваліфікації) працівника.

Чи звільняють від оподаткування оплату навчання працівника у вітчизняному виші за заочною або вечірньою формою?

ВІДПОВІДЬ

Чи діє звільнення, якщо спеціальність, за якою навчається працівник у вітчизняному виші, не збігається із профілем діяльності підприємства, але роботодавець оплачує таке навчання?

ВІДПОВІДЬ

Чи оподатковувати витрати на навчання працівника в іноземному університеті за профілем діяльності підприємства?

ВІДПОВІДЬ

У серпні 2023-го підприємство сплатило за навчання працівника у вітчизняному виші 412 000 грн одразу за два перші роки навчання. Як застосувати звільнення від оподаткування?

ВІДПОВІДЬ

Оплатили підвищення кваліфікації фізособи, яка виконувала роботи за договором цивільно-правового характеру (не у навчальному закладі). Як оподаткувати витрати?

ВІДПОВІДЬ

Працівник самотужки оплатив перший рік навчання у вітчизняному виші. Роботодавець компенсував йому ці витрати. Чи діє в такому разі звільнення від оподаткування?

ВІДПОВІДЬ

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді