Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух
Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти

Вимога донарахувати ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску (далі — мінімальний ЄСВ) спрацьовує, коли місячна база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Коли нараховуєте зарплату працівникові не за основним місцем роботи (зовнішнє сумісництво), ЄСВ нараховуйте на її фактичний розмір.

При цьому донарахувати до мінімального ЄСВ потрібно, якщо працівник:

  • перебуває у трудових відносинах повний календарний місяць

або

  • відпрацював усі робочі дні звітного місяця, передбачені у правилах внутрішнього трудового розпорядку і графіках змінно­сті згідно із законодавством (пп. 6 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449).

БАЗА ЄСВ МЕНША ЗА МІНЗАРПЛАТУ: КОЛИ ТА ЯК ПРАЦЮЄ

Звільнили-прийняли з основного місця роботи в одному місяці

Донарахуйте до мінімального ЄСВ, якщо зарплата основного працівника за звітний місяць не перевищує мінімальної. Це правила діє у двох випадках.

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ Працівника звільнили, а наступного дня знов прийняли на роботу. Тобто фактично він перебував у трудових відносинах повний місяць. У такому разі сформуйте щодо працівника один рядок у Додатку Д1 до Податкового розрахунку, у якому зазначте загальну суму його зарплати за звітний місяць та у графі 14 — кількість календарних днів (к. дн.) перебування у трудових відносинах — 30 або 31.

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ Працівника звільнили у п’ятницю, а знов прийняли у понеділок. Тоді між датами звільнення та прийняття — лише вихідні. Працівник відпрацює в цей місяць усі робочі дні за графіком. У графі 14 Додатка Д1 зазначте фактичну кількість к. дн. роботи — 28 або 29 (за мінусом двох вихідних днів).

Якщо між датами звільнення та прийняття на роботу основного працівника в одному місяці є хоч один робочий день, донараховувати до мінімального ЄСВ не потрібно. У Додатку Д1 сформуйте щодо працівника один рядок із загальною сумою зарплати. Але в рядку 14 зазначте сумарну кількість к. дн. роботи по дату звільнення і з дати прийняття на роботу у звітному місяці.

Звільнили з основного місця і прийняли за сумісництвом в одному місяці

Мінімальний ЄСВ донараховують лише за основним місцем роботи працівника. Якщо за основним місцем працівника звільнили і він не відпрацював повного місяця, мінімального ЄСВ не донараховуйте. Коли ж надалі цього самого працівника прийняли як зовнішнього сумісника, нарахуйте ЄСВ на фактичний розмір зарплати.

У Додатку Д1 сформуйте два рядки. Зазначте у першому суму зарплати за основним місцем роботи. У його графі 21 запишіть «1», а у графі 14 — кількість к. дн. роботи за звітний місяць (сумарно дні роботи як основного працівника і сумісника). У другому рядку відобразіть суму зарплати за сумісництвом. У його графі 21 поставте «0». Графу 14 залиште порожньою.

ДОВІДКА-РОЗРАХУНОК НА ВИПЛАТУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Звільнили з основного місця роботи й уклали ЦПД в тому самому місяці

За цивільно-правовим договором (ЦПД) нараховуйте ЄСВ на фактичну базу нарахування, тобто на суму винагороди. Правило донарахування до мінімального ЄСВ не спрацьовує.

Якщо основний працівник не відпрацював повного місяця і звільнився, нарахуйте ЄСВ на фактичний розмір зарплати. У такому разі про донарахування ЄСВ не йдеться, навіть якщо за звітний місяць зарплата і винагорода за ЦПД сумарно менші за мінімальну зарплату.

У Додатку Д1 сформуйте щодо працівника два рядки. У першому відобразіть суму зарплати. У його графі 08 запишіть код категорії застрахованої особи «1», а у графі 14 — кількість к. дн. роботи (сумарно за трудовим договором і ЦПД).

У другому рядку зазначте суму винагороди за ЦПД. У його графі 08 запишіть код категорії застрахованої особи «26». Графу 14 залиште порожньою.

Максимальна база нарахування ЄСВ, якщо звільнили-прийняли в одному місяці

Якщо впродовж місяця працівника звільнили та знов прийняли на роботу, до загальної суми місячного доходу застосуйте максимальну величину бази нарахування ЄСВ (Індивідуальна податкова консультація ДПС від 17.06.2024 № 3262/ІПК/26-15-24-01-13-05). Немає значення, чи були перерви між датами звільнення та прийняття і скільки робочих днів відпрацював працівник упродовж звітного місяця.

Рахуйте загальну суму місячного доходу особи, включаючи зарплату за основним місцем роботи, внутрішнім сумісництвом і винагороду за ЦПД (за наявності).

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ 

ЧИТАТИ ПРИКЛАД

ПФУ наполягає, що графу 17 Додатка Д1 щодо кожної застрахованої особи слід формувати винятково зважаючи на черговість виплат, нарахованих цій особі за один звітний період:

Проте майте на увазі, що це твердження не підкріплене нормативно, і такої вимоги не містить Порядок № 449.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді