Чи повинен працівник, якого судовим рішенням поновлено на роботі, повертати виплачену допомогу по безробіттю та вихідну допомогу

Чи зобов’язаний поновлений працівник повернути кошти, виплачені при звільненні (компенсацію за невикористані відпустки, вихідну допомогу)?

Працівника, звільненого за пунктом 1 статті 40 КЗпП, поновлено на роботі рішенням суду. Організація видала наказ про скасування наказу про звільнення та поновила працівника на попередній посаді. Чи зобов’язаний поновлений працівник повернути кошти, виплачені при звільненні (компенсацію за невикористані відпустки, вихідну допомогу)? До дати поновлення на роботі працівник перебував на обліку в центрі зайнятості, як безробітний, та отримував допомогу по безробіттю. Чи повинен він повернути кошти, виплачені в центрі зайнятості, адже організація зобов’язана виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу?

Відповідно до статті 235 Кодексу законів про працю України (КЗпП) у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

► Нарахування ЄСВ у 2018 році: зміни та новації

Трудові спори про поновлення на роботі (незалежно від підстав припинення трудового договору) розглядаються безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах (ст. 232 КЗпП).

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання оплачуваної нижче роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу (ч. 2 ст. 235 КЗпП).

 Прожитковий мінімум працездатних осіб

Відповідно до абзацу 2 пункту 32 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 при присудженні оплати за час вимушеного прогулу зараховується заробіток за місцем нової роботи (одержана допомога по тимчасовій непрацездатності, вихідна допомога, середній заробіток на період працевлаштування, допомога по безробіттю), який працівник мав у цей час.

► Спрощена система оподаткування у 2018 році

Якщо під час розгляду судом справи про поновлення на роботі, позивач перебував на обліку в Центрі зайнятості як безробітний та отримував допомогу по безробіттю, то у разі поновлення на роботі за рішенням суду, що набрало законної сили, припиняється:

  • реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (п. 2 ч. 1 ст. 45 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI);

  • виплата допомоги по безробіттю (п. 2 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-ІІІ).

  Трансфертне ціноутворення 2018

Отже, при поновленні працівника на роботі за рішенням суду, виплата допомоги по безробіттю припиняється, однак кошти, виплачені раніше не повертаються, оскільки вони повинні були бути враховані при присудженні оплати вимушеного прогулу у зв’язку з незаконним звільненням. Аналогічна норма застосовується і до вихідної допомоги, виплаченої працівнику згідно зі статтею 44 КЗпП.

 Зміни в УКТ ЗЕД з 2018 року: що готує нам новий законопроект

Також законодавством не передбачено повернення компенсації невикористаних відпустки, виплаченої в день звільнення. Цієї ж думки дотримується Мінпраці в листі від 08.01.2009 № 1/06/186-09.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді