Звіт про товарооборот

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Допоможемо бухгалтерові правильно заповнити звіт про товарооборот форму № 1-торг (місячна) – Звіт про товарооборот торгової мережі (форма № 1-торг (місячна))

 

Звіт про товарооборот торгової мережі (ф. № 1-торг; далі — Звіт) щомісяця подають лише підприємства, для яких роздрібна торгівля є основною діяльністю.

Коли треба подати звіт 1-торг 

Звіт подається не пізніше 4 числа місяця, наступного за звітним.

Строки подання статистичного звіту завжди зазначаємо у «шапці» її форми.

У якій формі подавати звіт 1-торг

Звіт 1-торг входить до числа тих, які можна подавати в електронній формі (код електронної форми S0600116). Сам же бланк звіту про товарооборот торгової мережі форми 1-торг (місячна) затверджений наказом Держстату від 31.05.2022 № 117 зі змінами, внесеними наказом Держстату від 10.11.2022 № 279. Він залишається чинним і у 2024 році (див. Альбом форм державних статистичних спостережень на 2024 рік).

Звіт про товарооборот

СКАЧАТИ ФОРМУ ⏩

Звіт 1-торг порядок заповнення

Заповнюють форму 1-торг з огляду на вимоги таких нормативних документів:

  • Роз’яснення щодо показника форми державного статистичного спостереження № 1-торг (місячна) «Звіт про товарооборот торгової мережі» від 31.10.2022 № 19.1.2-12/47-22 (далі — Роз’яснення № 19);
  • Інструкція про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів, затверджена наказом Мінстату від 28.12.1996 № 389 (далі — Інструкція № 389).

Для заповнення цього звіту необхідно визначити:

  • загальний роздрібний товарооборот підприємства через торговельну мережу;
  • частину роздрібного товарообороту, що стосується регіону місцезнаходження підприємства та відповідає вимогам Роз’яснення № 19;
  • роздрібний товарооборот окремо за кожним регіоном за межами регіону місцезнаходження підприємства.

Що таке «роздрібний товарооборот» та його складові, визначає п. 1.1 Інструкції № 389. А саме, це:

  • виручка, одержана через спеціально організовану торговельну мережу безпосередньо населенню від продажу споживчих товарів для особистого споживання. Маються на увазі магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, їдальні, кафе, ресторани тощо;
  • виручка, одержана поза торговельною мережею від продажу безпосередньо населенню товарів власного виготовлення, закуплених на стороні чи одержаних за бартером. Це можуть бути неторгові підприємства, організації, установи тощо.

Як бачимо, з цих визначень обсяг торгівлі ніяк не впливає на розрізнення понять роздрібний/оптовий. Головне – продаж безпосередньо населенню. Однак до форми 1-торг включаються тільки перша складова роздрібного товарообороту – через власну торговельну мережу.

Крім того, впливає і форма розрахунків. До форми № 1-торг (місячна) записують частину роздрібного товарообороту, що отримали через торговельну мережу за готівковим розрахунком або з використанням платіжних карток (п. 1 розд. ІІІ Роз’яснення № 19).

Увага: роздрібна торгівля — це продаж товарів КІНЦЕВОМУ споживачу, тобто населенню.

Щодо продажу за безготівковим розрахунком з роздрібної мережі підприємствам, установами і організаціям, то він включається лише частково, а саме (п. 3 розділу ІІІ Роз’яснення № 19):

  • непродовольчі товари на поточні потреби для реалізації членам екіпажів, туристів і пасажирів суден;
  • напої (соки, молоко тощо) виробничим підприємствам для робітників і службовців, які працюють у цехах зі шкідливими умовами праці;
  • товари подарункового асортименту до свят і новорічних подарунків для дітей;
  • продовольчі товари і речі першого вжитку із роздрібної торговельної мережі установам виконання покарань для продажу особам, які там перебувають, за рахунок їхніх особистих коштів, що зберігають в установах банків.

Крім того, п. 2 розділу ІІІ Роз’яснення № 19 зобов’язує включати до показника роздрібного товарообороту обсяг продажів торговельними посередниками (які покликані зближувати продавців і покупців, без придбання товарів), у т.ч. комісійні. Наприклад, коли торговельні посередники продають населенню офісні крісла, вироблені підприємствами на території України, показник роздрібного товарообороту (незалежно від умов оплати) включає загальну вартість крісел, у т.ч. комісійні за послуги торговельних посередників.

Узагальнимо норми Роз’яснення № 19 щодо розрахунку роздрібного товарообороту.

Ще одне ключове поняття форми 1-торг – «регіон місцезнаходження». Це область або м. Київ, яке розглядається як окремий регіон.

Дані у звіті наводьте у вартісному вираженні (тис. грн з одним десятковим знаком).

Чим загрожує неподання звіту 1-торг чи подання з помилками

Відповідальність така сама, як щодо інших статистичних звітів. Її визначає стаття 186-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП). До посадових осіб можуть застосувати адміністративний штраф від 170 до 255 грн або від 255 до 425 грн — у разі повторного порушення протягом року. Крім того, в разі неподання цього звіту і будь-яких інших статистичних звітів органи Держстату можуть перевіряти достовірність первинних і статистичних даних, стан первинного обліку і статистичної звітності підприємства. Інших санкцій законодавство не передбачає.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді