Таблиця 5 Звіту з ЄСВ 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Таблиця 5 форми Д4 Звіту з ЄСВ містить інформацію про звільнення/прийняття на роботу працівників. ЇЇ подають не тільки підприємства, але й ФОПи, у яких є наймані працівники. Таблиця 5 ЄСВ 2020 приклад заповнення — у статті.

Увага: наразі подаємо та заповнюємо Об’єднаний звіт із ЄСВ та ПДФО

Коли подавати таблицю 5 звіту з ЄСВ

Коли заповнюєте таблицю 5 Звіту з ЄСВ, керуйтеся Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435). Таблиця 5 Звіту з ЄСВ подають не завжди, а тільки якщо є відповідні підстави, прописані у п. 8 розділу IV Порядку № 435:

  • уклали/розірвали трудовий договір або договір ЦПХ з фізособою (не підприємцем), у т.ч. і з працевлаштуванням на нове робоче місце на іншому підприємстві;
  • перевели працівника на іншу посаду (але зверніть увагу: це тільки переведення, що відображаються у трудовій книжці; тимчасові ж переведення, наприклад, на посаду працівника, який у відпустці чи хворіє тут не відображаються, так як за відсутнім працівником зберігається його посада);
  • відправили працівницю у відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відправили особу у відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3(6)-річного віку;
  • особа вступила на військову службу чи повернулася з неї (дана ситуація – тільки для військових частин, поліції, а звичайні підприємства та ФОП такого не заповнюють).

Зарплата-2020: розрахунки, звітність, перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

А якщо цих подій не було? Тоді таблицю 5 не подаємо. Однак, тоді й не треба ставити позначок (“×”) у заголовній частині форми № Д4 з ЄСВ навпроти “Таблиця 5. Відомості про трудові відносини застрахованих осіб”.

Перед тим як заповнити таблицю 5 Звіту з ЄСВ...

Радимо зробити декілька попередніх кроків, якщо здійснюєте це вперше:

  • проконсультуватися з кадровиком підприємства чи тим хто виконує його обов’язки щодо назв посад працівників. Справа в тому, що їх назви в таблиці 5 мають співпадати з відповідними кадровими наказами, штатним розписом та записами у трудових книжка. Та й Національний класифікатор з назвами професій теж час від часу змінюється й треба внутрішні кадрові документи з ним узгодити. Якщо кадровика немає, то доведеться дану роботу провести самому;
  • якщо на попередньому кроці виявили розбіжності, узгодьте їх. Треба буде внести зміни до штатного розпису та трудових книжок працівників, а вже потім тільки вносити ці оновлені посади до таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

Все це треба, щоб заповнити графи 12-15 таблиці 5 і у перевіряючих не було претензій. Щодо можливих змін назв посад, які не враховані у кадровій роботі підприємства, які сталися в останні 3 роки:

  • у 2017 р. “бухгалтера (з дипломом спеціаліста)” перетворили на “бухгалтера (з дипломом магістра)” через відміну освітнього рівня “спеціаліст”. Себто колишніх спеціалістів прирівняли до магістрів;
  • у 2020 р. стало можливим писати назву посади, використовуючи так звані фемінізми відповідно до оновленого , тобто “директорка”, “дизайнерка”. Можна “ бухгалтерка” – якщо так подобається працівнику, так як такий підхід зовсім не обов’язковий;
  • у 2020 р. з’явилися нові назви посад, наприклад “директор (за напрямом діяльності)”, “соціальний менеджер” та скасували назви посад “друкарка” і “секретар-друкарка”. Багато змін посад у медичній сфері.

Щодо назв посад та як це все правильно оформити читайте у матеріалі Зміни до класифікатора професій 2020: порядок дій роботодавця

Заповнення таблиці 5 звіту ЄСВ 2020

Хай Вам допоможе таблиця нижче:

Пункт або рядок

Як заповнити

7

Використовуємо такий підхід:

  • комірка пуста – якщо це звичайні трудові відносини;
  • “1” – якщо укладено договір ЦПХ з працівником підприємства або сумісником;
  • “0” – якщо укладено договір ЦПХ з особою, з якою не оформлено трудових відносин.

8

Коди вказуємо наступні (їх наведено внизу таблиці 5 форми № Д4):

  • “1” – наймані працівники (з трудовою книжкою);
  • “2” – наймані працівники (без трудової книжки);
  • “3” – особи, які виконують роботи за договорами ЦПХ;
  • “4” – особи, яким надано відпустку по догляду за дитиною від 3 до 6 років;
  • “5” – особи, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • “6” – особи, яким надано відпустку по досягненню дитиною 3-річного віку.

Є ще коди “7” та “8”. Однак, вони для військових частин.

12

Заповнюємо професійну назву роботи на основі Класифікатора професій ДК 003:2010* (додаток А або додаток Б** Класифікатора). Заповнюється тільки у разі прийняття/звільнення, переведення на іншу посаду.

13

Код беремо з Класифікатора ДК 003:2010. Наприклад, “бухгалтер” та “бухгалтер (з дипломом магістра)” мають обидва код “20281”. Якщо код у Класифікаторі відсутній, то тоді дана комірка на заповнюється. Також цей же код можна зустріти і у внутрішніх кадрових наказах, наприклад наказі про зміну назви посади – краще звіритися.

14

Код беремо з Класифікатора ДК 003:2010. Наприклад, той же “бухгалтер” має код “3433”, а “бухгалтер (з дипломом магістра)” – код “2411.2”. Звіряємося з внутрішніми кадровими наказами, якщо в них теж використовувався цей код.

15

Записуємо посаду працівника. Її назва може не збігатися з назвою в графі 12, так як можуть використовуватися похідні слова (головний, старший, провідний, молодший і т.п.), а також уточнення назви професії, наприклад, професійна назва “фахівець з методів розширення ринку збуту (маркетолог)” у графі 15 (та трудовій книжці) може бути записана просто як “маркетолог”. Перелік цих можливих похідних слів є у додатку В Класифікатора.

16

Зазначаємо подію-підставу, через яку сформували таблицю 5. Наприклад, “Наказ № 56 від 29.09.2020”.

19

Пропускаємо, так як звичайних підприємств та ФОП даний рядок не стосується. Заповнюють лише військові частини.

* зверніть увагу, що на сайті ВР та більшості інших сайтів в мережі Інтернет Національний класифікатор професій ДК 003:2010 наведений у застарілій версії без врахування останніх змін, особливо 2020 року. Якщо вам треба відстежити зміни, то краще скористатися веб-сайтом Мінекономрозвитку, де є всі накази про зміни у класифікаторі, у т.ч. й останній – наказ Мінекономрозвитку від 18.08.2020 № 1574;

** додаток Б – це абетковий покажчик, яким зручно користуватися, якщо знаєте назву посади, яку шукаєте.

Коли графи 12-15 таблиці 5 Звіту з ЄСВ не заповнюються

Зверніть увагу, що графи 12-15 не заповнюємо:

  • для відпустки по вагітності та пологам;
  • при прийнятті особи за договором ЦПХ (підряду тощо).

Приклад заповнення таблиці 5 Звіту ЄСВ 2020

Наводимо приклади заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ за жовтень 2020 р.

Заповнення таблиці 5 додатку 4 при звільненні

Пояснення:

  • Коваля Р.М. – прийнято на роботу старшим бухгалтером з 02.10.2020 р.;
  • Довганя О.М. – звільнено з роботи маркетологом 13.10.2020 р. (останній робочий день).

СКАЧАТИ Приклад заповнення таблиці 5 додатку 4 при звільненні

Приклад заповнення таблиці 5 додатку 4 при звільненні

Заповнення таблиці 5 звіту ЄСВ при переведенні

Пояснення: у цьому ж місяці Філон А.П. перевели з 23.10.2020 р. на посаду головного бухгалтера з посади бухгалтера. Останній день роботи на посаді бухгалтера – 22.10.2020 р.

СКАЧАТИ Приклад заповнення таблиці 5 додатку 4 при переведенні

Приклад заповнення таблиці 5 додатку 4 при переведенні


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді