Як отримати грант на бізнес

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Війна спричинила чимало проблем для бізнесу. Однак відновлювати та розвивати його потрібно. Адже, як сказав Президент в суспільстві можуть бути тільки дві частини ― ті, хто захищає нашу незалежність, і ті, хто працює так, щоб забезпечити цей захист. І бізнес належить до тієї другої частини. А допомогти існувати або відновитися йому може грант

 

Що таке грант на розвиток бізнесу

Грант ― це фінансова допомога, яка надається на визначені цілі та яку не потрібно повертати. Звичайно, якщо кошти використано за призначенням.

 

Грант і цільове фінансування

Грант, по-суті, це окремий різновид цільового фінансування. Однак характерною рисою гранту є конкурсність отримання.

У грантових програм є кілька типових етапів:

  1. подача заявок. До заявки, як правило, додається бізнес-план або певне обґрунтування. Що саме та всю конкретику потрібно шукати в умовах грантової програми;
  2. Розгляд цих заявок експертами.
  3. Відбір переможців.
  4. Надання коштів.
  5. Звітування щодо витрачання отриманих коштів.

Приклад цільового фінансування, що не є грантом, ― фінансування за державними урядовими програмами, яке надається визначеним суб’єктам господарювання. У такому разі немає ключового ― конкурсності відбору отримувачів коштів. За отримання гранту, по-суті, потрібно змагатися й запропонувати такий проєкт, який увійде до числа інших переможців. Подача заявки на грант сама собою не означає автоматичне отримання коштів.

Увага: процес отримання гранту – це певне змагання кандидатів на кращий запропонований проєкт.

Хто фінансує гранти

Надавачами грантів, як правило, є:

Також можуть бути поєднання фінансування НГО та державних структур.

Увага: грант ― це безповоротні кошти, які віддавати не треба, якщо виконані грантові умови.

На які напрями зазвичай дають гранти

Якщо задумалися про грант, то слід розуміти, що просто з метою «аби підтримати» такі кошти, як правило, не виділяються. Такі кошти у такому разі називають не грантами, а «допомогою». Наприклад, «8000 грн» підприємцям під час COVID-карантину ― там мети витрачання таких коштів не було.

Гранти, як правило, мають у пріоритеті:

  1. Соціальний ефект від бізнесу, наприклад створення нових робочих місць, підтримка депресивних регіонів, влаштування на роботу осіб з певними фізичними обмеженнями.
  2. Підтримку певних не надто прибуткових напрямів діяльності або таких, що культурний або ж, знову, соціальний ефект. Наприклад, підтримка креативних індустрій. Сюди належать мистецькі школи, фестивалі, музеї.
  3. Підтримка освітніх курсів. Наприклад, перенавчання колишніх учасників АТО, бойових дій, членів їхніх сімей тощо.
  4. Підтримка екології, наприклад бізнес щодо виготовлення еко-пакетів, вітряних чи сонячних електростанцій тощо.
  5. Підтримка сільського господарства. Тут є й екологічний, і соціальний ефекти, так як сільське господарство забезпечує харчуванням.

Чому гранти актуальні зараз

Вищенаведені напрями й пояснюють зростання актуальності грантів в умовах війни та післявоєнного часу, адже зростає сама кількість соціально значущих проблем. Крім того, в умовах світової підтримки України під час збройної агресії РФ суттєво зросли як кількість потенційних грантодавців, так й суми коштів, які можна отримати від них.

Зверніть увагу, що отримання грантів є типовою практикою в ЄС, перед яким для України двері от-от мають відчинитися. А отже, можливостей отримати грант постійно більшає.

Увага: гранти ― це типова практика виділення коштів на різні напрями у ЄС та інших країн Заходу.

Грантові програми від уряду України

Актуальності грантових програм у ході війна та повоєнної відбудови додають і вже презентовані безповоротні гранти від українського уряду, напрями яких зведено в таблиці нижче. Всі ці гранти можна знайти на сайті «Дія» у розділі «єРобота».

 

ГРАНТОВІ ПРОГРАМИ ЗА ПІДТРИМКИ УРЯДУ УКРАЇНИ 2023

Деталі гранту

Очікуваний результат

Розмір фінансування

без прив’язки до конкретної сфери

створення власного бізнесу*

мета ― збільшення кількості робочих місць

  • від 50 тис. грн – якщо без створення робочих місць;
  • 150 тис. грн –  якщо створюється 1 робоче місце;
  • 250 тис. грн – якщо 2 робочих місця

переробні підприємства

придбання обладнання для їхнього розвитку, зокрема деревообробки, меблевого виробництва, виробництва одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрної переробки*

збільшення експортних можливостей України, задоволення внутрішнього попиту

до 8 млн грн, за умови створення не менше 25 робочих місць

агросектор

розвиток тепличного господарства*

мають бути типові проєкти модульних теплиць на 2 га. Мета ― збільшення експортних можливостей України, пропозиції овочів, ягід і фруктів, збільшення конкуренції та зниження цін

для 0,4 - 0,6 гектара - 2  млн. грн;

для 0,8 - 1,2 гектара - 3,5 млн. грн;

для 1,6 - 2,4 гектара - 7 млн. грн.

розвиток власного садівництва, ягідництва та виноградарства*

очікуваний результат – висадження нових садів на площах до 10 тис. га

від 140 тис. до 400 тис. грн за гектар, але не більше 70% вартості проєкту висадки насаджень.

ІT-сектор

викуп Українським фондом стартапів частки в новостворених компаніях

підтримка IT-підприємців-початківців, які мають ідеї на створення нових проєктів та шукають потрібного фінансування

від 750 тис. грн до 3,5 млн грн

для ветеранів та членів їхніх сімей

програма створена для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також їхніх дружин або чоловіків*

 

створення або розвитку ветеранського бізнесу. Гранти доступні для ветеранів та їхніх дружин/чоловіків. Отримане фінансування надасть змогу почати власну справу або розширити бізнес всім, хто має план, необхідні навички та бажання

до 250 тис. грн

 

* заявка на такі гранти можна буде подавати через «Дію»

 

Де шукати гранти

На жаль, одного єдиного довідкового порталу по всім грантам немає. Шукати інформацію про гранти потрібно на:

Увага: те, що ви подали заявку на грант – це не означає, що ви його обов’язково отримаєте. Подавайте заявки одразу на кілька грантів, якщо такі є. Завжди можна відмовитися або ж отримати й одразу кілька грантів, якщо успішно пройдете по кількох програмах. Або ж отримаєте досвід та напрацьовані бізнес-плани, які будуть використані для подачі заявок на майбутні гранти.

Не тільки гранти можуть допомогти бізнесу

Окрім грантів ще є пільгова кредитна державна програма «5-7-9».

Державна підтримка за програмою «Доступні кредити 5—7—9%» передбачає часткову компенсацію відсоткових ставок за отриманими в банку кредитами (п. 7 Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 № 28).

У програмі беруть учать банки, що уклали договір про співпрацю з Фондом розвитку підприємництва. Підприємства укладають кредитний договір на базових умова, а фонд відшкодовує підприємству частину нарахованих відсотків, шляхом перерахування грошей банку.

Як обліковувати «Доступні кредити 5—7—9%»

Оподаткування грантів

Якщо грант не з державного/місцевого бюджету, то він оподатковується як звичайна безповоротна фінансова допомога. Якщо ж грант потрапляє під визначення бюджетного гранту, то тоді він має свої правила оподаткування.

Безповоротна фінансова допомога потрапляє під оподаткування:

  • у єдиноподатників ― збільшується сума доходу. Якщо група 3, то доведеться сплатити податок, а якщо групи 1-2, то отримана сума враховується при визначенні дотримання ліміту перебування по групі. Щодо групи 4 – на суму податку таких платників податку отримання гранту не впливає, але отримана сума впливає на розрахунок частки сільськогосподарського виробництва;
  • у платників податку на прибуток ― сума доходу збільшує фінансовий результат, а отже, й податок на прибуток.

Якщо ж говорити про бюджетні гранти (пп. 14.1.2771 ПКУ) мають свої критерії:

  • це кошти з державного/місцевого бюджету або міжнародної технічної допомоги;
  • проєкт має бути у сфері культури, туризму, секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах.

Особливість цих грантів у тому, що вони не оподатковуються (пп. 170.71 ПКУ). Зокрема серед правил податкового обліку бюджетних грантів маємо таке:

  • у платників податку на прибуток існують податкові різниці (як у великодоходників, так і малодоходників), які визначені пп. 140.5.16 ПКУ та пп. 140.4.8 ПКУ. Дані різниці прибирають з фінансового результату як доходу за бюджетним грантом, так і витрати, які були понесені на його виконання;
  • у єдиноподатників – бюджетних грантів не включаються до доходу, як у ФОП (пп. 177.3.2 ПКУ), так і юросіб (пп. «12» п. 292.1 ПКУ).

Якщо є сумніви щодо приналежності конкретного гранту до бюджетного, то краще звернутися за індивідуальною консультацією до ДПС.

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді