РРО в медзакладі

UA RU
Надаєте платні медичні послуги чи маєте справу з готівкою/картковими розрахунками ― зобов’язані працювати з РРО. У статті детально про те, як медзакладу обрати, зареєструвати та правильно використовувати РРО.

⚡️ БАНК ПРОВЕДЕНЬ ДЛЯ КНП ⚡️

Скористайтеся порадами стосовно обладнання медзакладу касовим апаратом.

Чи потрібен РРО в медзакладі

Якщо медзаклад здійснює розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, під час продажу товарів чи надання послуг зобов’язаний застосовувати зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО⁄програмні РРО (п. 1 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР, далі ― Закон про РРО).

РРО в медзакладі

Якщо є розрахункова операція, то проведіть її через РРО та видайте розрахунковий документ — фіскальний касовий чек (форма № ФКЧ-1).

До 01.01.2021 ФОПи, які торгують лікарськими засобами та виробами медичного призначення, проводили операції через РРО (п. 296.10, п. 61 підрозд. 10 розд. ХІХ ПКУ). Без РРО мали право працювати ФОПи, які надають платні медичні послуги у сфері охорони здоров’я. Із 01.01.2021 пільга не діє. Отже, наразі будь-які платні медичні послуги, які надають медзаклади або лікарі-ФОПи за готівку/платіжну картку, мають пройти через РРО. Виняток…

РРО в медзакладі
Лебедик Альонаексперт Експертус Головбух
► коли КНП має визнавати НМА ► за якою вартістю оприбутковувати НМА на баланс ► як нараховувати амортизацію НМА ► як обліковувати витрати на обслуговування та поліпшення НМА ► як обліковувати вибуття НМА

Як медзакладу обрати касовий апарат

Щоб придбати касовий апарат, зверніться до виробників/постачальників касової техніки. Перелік знайдете на офіційному порталі ДПС. Коли обираєте нову касову техніку, орієнтуйтеся на розділ І «Реєстратори розрахункових операцій, дозволені до первинної реєстрації» Держреєстру РРО. Переконайтеся, що в ньому є модель, яку обрали. Це — обов’язкова умова. Обирайте у категоріях:

  • портативні моделі — DATECS МР-01, LEOCAS-100, MINI-T 400ME, ВІКІНГ-А70, Екселліо DP-45 тощо;
  • стаціонарні моделі — DATECS FP-101 SMART, FR90X, MG-Р777TL, ІКС-С651Т, КСТ-М тощо;
  • новітні програмні та/або програмно-технічні комплекси — Easy S1, ІКС ПРРО, WEBKASSA, СРРО, E-Receipt, Смарт КАСА тощо.

Забороняється застосовувати моделі, яких немає в Держреєстрі (п. 3 ст. 3 Закону про РРО).

Як медзакладу укласти договір із ЦСО

Однією з умов реєстрації РРО є наявність договору з центром сервісного обслуговування (ЦСО) про технічне обслуговування та ремонт РРО.

ЦСО вводить РРО в експлуатацію, здійснює їх технічне обслуговування та ремонт винятково на підставі договору із суб’єктом господарювання (п. 1 розд. ІІ Порядку, затвердженого Наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547, далі — Порядок № 547). Виконання цих робіт іншими особами або ЦСО без укладення договору із суб’єктом господарювання — під забороною.

РРО в медзакладі

Як медзакладу зареєструвати касовий апарат

Реєструє РРО орган контролю за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Подайте заяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРОзаяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО. Її має підписати керівник медзакладу або ФОП (п. 5 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547).

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

РРО в медзакладі

Алгоритм реєстрації медзакладом касового апарату ⏩

Якого денного розпорядку використання РРО дотримуватися медзакладу

Вмикайте РРО, коли є розрахункові операції. Якщо клієнтів з готівкою або платіжною карткою, що бажають оплатити медичні послуги, немає, РРО не вмикайте.

РРО в медзакладі

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді