Фінансові результати підприємства: облік

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У консультації на прикладах дізнаємося, як формується та обліковується фінансовий результат, його складові у звітності, вплив на податок на прибуток та інші пов’язані питання з обліком прибутків та збитків підприємств і фізосіб-підприємців

Фінансовий результат: визначення

Фінансовий результат — це різниця між доходами та витратами підприємства. Простіше, кажучи, – прибуток або збиток.

Фінансовий результат — це суто бухгалтерський термін і показує результат арифметичної дії. Фінансовий результат у підприємства є завжди: позитивний (прибуток) або негативний (збиток). Нульовий результат теж можливий, але рідко зустрічається, хіба що підприємство взагалі не проводило будь-якої діяльності впродовж періоду (етап створення або ліквідації).

Увага: Фінансовий результат — це доходи – витрати = прибуток/збиток.

До речі, у звітності за міжнародними стандартами (МСФЗ) термін «фінансовий результат» зазвичай уникають та вживають більш зрозумілі для пересічного користувача звітності поняття «прибуток» або «збиток».

Облік фінансових результатів: які правила

Правила бухгалтерського обліку фінансового результату визначають окремі стандарти: НП(С)БО 15 «Дохід», НП(С)БО 16 «Витрати», НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Окремого стандарту щодо обліку фінансового результату немає.

Увага: окремий стандарт бухгалтерського обліку для фінансових результатів відсутній.

У системі МСФЗ усе складніше — окремих стандартів щодо доходів і витрат немає, тому основні правила їхнього визнання слід шукати в Концептуальній основі фінансової звітності та МСБО 1 «Подання фінансової звітності».

Як в національних, так і міжнародних стандартах окремі нюанси визнання доходів і витрат регулюються спеціалізованими стандартами. Наприклад, правила нарахування зносу (амортизації) основних засобів визначаються НП(С)БО 7 «Основні засоби» (МСБО 16 «Основні засоби» в системі МСФЗ).

Фінансовий результат: чи дорівнює залишку грошей

Ні, не дорівнює. Цей бухгалтерський парадокс пов’язаний з тим, що визнання доходів і витрат у сучасному бухгалтерському обліку підприємств ніяк не пов’язано з надходженням та витрачанням грошових коштів. Як наслідок, фінансовий результат може бути позитивним – прибуток, але підприємство зовсім може не мати грошей на рахунку, і навпаки.

Увага: рух грошей не впливає на фінансовий результат підприємства.

Простий приклад: підприємство отримало аванс за свою продукцію, яку ще не відвантажило. Гроші є, але доходу (відповідно й прибутку) немає, так як дохід можна визнати в момент відвантаження продукції.

Бухгалтерський облік фінансових результатів

Окремих правил для обліку фінансового результату немає, так як вони є похідними від правил (принципів) обліку доходів і витрат. Їх можна виділити всього два:

  • доходи й витрати визнаються в момент коли вони фактично понесені незалежно від отримання/витрачання грошей. Якщо на складі була продукція вартістю 10 тис. грн, яку потім відвантажили за 16 тис. грн, то в цей момент відбувається одночасно дві бухгалтерські операції: списання старого активу (продукції) за 10 тис. грн й поява нового активу (дебіторської заборгованості) на 16 тис. Відповідно це момент появи витрат (10 тис. грн) та доходів (16 тис. грн), а також поява фінансового результату (прибутку) в 6 тис. грн (=16 – 10). Надходження грошової оплати від покупця (16 тис. грн) уже ніяк не позначиться на доходах, витратах та фінансовому результаті підприємства;
  • при розрахунку фінансового результату доходи співставляють саме з тими витратами, які були понесені заради їхнього отримання. Наприклад, для виробництва продукції підприємство орендує приміщення цеху. У грудні 2023 року воно сплатило оренду за весь наступний рік (2024). Операція грудня не спричиняє нарахування витрат і не позначається на фінансовому результаті підприємства 2023 року. Цю суму попередньої оплати (авансу) поступово буде віднесена на витрати впродовж звітних періодів 2024 року (поквартально або помісячно). Таким чином, оплата оренди у грудні 2023 року вплине на фінансовий результат 2024 року, так як саме в цьому році цех буде випускати продукцію, яка приноситиме дохід підприємству.

Вищезгадані правила носять назву «принцип нарахування» – їх розглядають у сукупності.

Увага: Фінансовий результат для підприємств рахують за так званим принципом нарахування.

Фінансові результати: ФОП

Термін «фінансовий результат» до фізосіб-підприємців (ФОП) насправді не застосовується, так як належить системі НП(С)БО та Плану рахунків, які у ФОП не застосовуються, так як вважається, що вони не ведуть бухгалтерський облік і не застосовують Закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV. Також принцип нарахування застосовують лише для підприємств (юридичних осіб), так як фізособи-підприємці рахують свій прибуток (збиток) для податкових цілей у Книзі обліку доходів і витрат за дещо іншим правилами і визнання доходів і витрат у підприємців пов’язано з надходженням і витрачанням грошей. Так, якщо ФОП отримає аванс — це дохід і збільшить його фінансовий результат, а у підприємства – ні. Крім того, для підприємців заборонене визнання цілої низки витрат: амортизація легкових автомобілів, доходи (збитки) від змін валютних курсів, неоплачених грошима витрат тощо. Такий підхід називається касовим методом обліку доходів і витрат, який є протилежністю принципу нарахування.

Увага: правила розрахунку фінансового результату підприємств і ФОП, визнання їхніх доходів і витрат суттєво відрізняються.

У Податковому кодексі України (даліПКУ) щодо підприємців загальної системи оподаткування вживається навіть інший термін – «чистий оподатковуваний дохід» замість «фінансовий результат», хоча за своєю економічною суттю це практично одне й те саме.

Формування фінансового результату в обліку

Для обліку формування фінансового результату підприємств задіяна ціла система бухгалтерських рахунків для обліку:

  • доходів (7-й клас);
  • витрат (9-й клас);
  • витрат на виробництво (23) та загальновиробничих витрат (91). Їх слід виділити окремо;
  • фінансового результату (рахунок 79 та його субрахунки).

Також підприємства можуть у цій системі використовувати ще й рахунки класу 8 для обліку витрат за елементами. Однак переважна більшість підприємств цього не робить, так як цей клас рахунків, по-перше, не обов’язковий, по-друге, без нього цілком можна обійтися.

Фінансовий результат: рахунок

Рахунок обліку фінансових результатів (79) має аж 3 субрахунки, призначення яких розкрито у таблиці нижче.

РАХУНКИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ

Субрахунки рахунку 79

Призначення

Як вживається рахунок

791

облік результатів операційної діяльності

На цьому субрахунку накопичуються доходи та витрати лише основної діяльності підприємства та діяльністю, яка пов’язана з забезпеченням основної діяльності. В першу чергу, це доходи від реалізації продукції, послуг, їхня собівартість, витрати на управління підприємством, збутові витрати, доходи й витрати з оренди, доходи та втрати від зміни валютних курсів тощо

792

облік результатів фінансових операцій

У більшості підприємств він від’ємний, так як більшість підприємств мають фінансові витрати, але не мають фінансових доходів. Приклади фінансових витрат – відсотки за кредитами, відсотки з фінансового лізингу.

Для того, щоб були доходи підприємство має здавати об’єкти у фінансовий лізинг або надавати позики й отримувати відсотки за такими операціями.

Однак для надання фінансових послуг треба ще й мати ліцензію від НБУ (раніше – від Нацкомфінпослуг)*. Відтак позитивний результат фінансових операцій може бути у страхових компаній, кредитних спілок, лізингових компаній та інших надавачів фінансових послуг, але не звичайних підприємств

793

облік результатів іншої діяльності

На цей субрахунок списуються доходи й витрати від будь-якої іншої діяльності, яка не потрапила на субрахунки 791 і 792: витрати від списання необоротних активів, доходи від безоплатно одержаних необоротних активів, доходи від відшкодування збитків від страхової компанії, доходи та витрати від зміни валютних курсів, які пов’язані з такими операціями, і т.д.

див. зокрема Закон «Про фінансові послуги та фінансові компанії» від 14.12.2021 № 1953-IX

Рахунок 79 разом зі своїми субрахунками (791, 792, 793) – це кінцевий рахунок, на який списуються (закриваються) усі рахунки доходів і витрат (7 і 9 клас). Виняток тільки рахунки 23 і 91 – вони закриваються попередньо на інші рахунки (23, 26, 90). Схема рахунку обліку фінансових результатів наведена нижче.

Рахунок 79 (791, 792, 793)

Дт

Кт

Витрати

Доходи

Попередньо фінансовий результат підприємства = Оборот за Кт 79 – Оборот за Дт 79.

Увага: бухгалтерське правило просте: рахунки класів 7 і 9 закриваємо на 79.

Облік фінансового результату підприємства: приклад

Для того, щоб зрозуміти використання всієї цієї системи рахунків розглянемо досить простий приклад обліку виробництва та реалізації продукції.

БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З ОБЛІКУ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ
(за основними виробничими процесами)

Господарські операції

Дт

Кт

Сума

Формування доходів і витрат підприємства

Процес придбання

1

придбана сировина (витрат немає)

201

631

40000

2

відображено розрахунки з ПДВ – до реєстрації постачальником податкової накладної (сума ПДВ узагалі не впливає на витрати)

644.2

631

8000

3

відображений податковий кредит з ПДВ – після того, як постачальник зареєстрував податкову накладну

641.1

644.2

8000

4

оплата вартості сировини постачальнику (витрат також немає, так як підприємство один актив (гроші) замінює на інший – сировину)

631

311

48000

Процес виробництва

5

вартість сировини списана на собівартість виробництва (відбувається формування виробничої собівартості)

23

201

40000

6

нарахована зарплата робітникам, які виробляють продукт

23

661

50000

7

нарахований ЄСВ на зарплату робітників, які виробляють продукт (=50000×0,22)

23

651

11000

8

нарахований знос обладнання та знос виробничої будівлі

91

131

1000

9

загальновиробничі витрати віднесені на собівартість виробництва

23

91

1000

10

отриманий продукт з виробництва за виробничою собівартістю (=40000+50000+11000+1000) (всі ці затрати на виробництво, що увійшли до собівартості, поки що не є витратами з точки зору бухгалтерського обліку, так як актив (продукт) ще не списаний з балансу)

26

23

102000

Процес реалізації

11

відвантажено продукт і визнаний дохід (виручка) від його реалізації

361

701

192000

12

визнано податкове зобов’язання – до реєстрації податкової накладної

643.2

641.1

32000

13

відображено розрахунки з ПДВ – після реєстрації податкової накладної

701

643.2

32000

14

списаний продукт з балансу в момент реалізації (за виробничою собівартістю)

901

26

102000

15

надійшла оплата від постачальника (50%)

311

361

9600

16

нарахована зарплата директору підприємства

92

661

20000

17

нарахований ЄСВ на зарплату директора підприємства (=20000×0,22)

92

651

4400

18

нарахована амортизація автомобіля директора

92

131

600

Облік фінансового результату в кінці місяця

19

дохід від реалізації (без ПДВ) віднесений на фінансовий результат (= 192000 – 32000)

701

791

160000

20

собівартість реалізованого продукту віднесена на фінансовий результат

791

901

102000

21

адміністративні витрати (зарплата директора, ЄСВ на неї, амортизація автомобіля) віднесені на фінансовий результат (=20000 + 4400+600)

791

92

25000

22

нарахований податок на прибуток. Фінансовий результат до оподаткування = 160000 – 102000 – 25000 = 33000. Податок на прибуток = 33000×0,18 = 5940

981

641

5940

23

витрати з податку на прибуток списані на фінансовий результат

791

981

5940

24

визначений фінансовий результат періоду: 160000 – 102000 – 25000 – 5940 = 27060 (прибуток). Його віднесено на збільшення нерозподіленого прибутку у балансі підприємства

791

441

27060

Складові фінансового результату

Фінансовий результат підприємства можна розкласти на складові. Зокрема коли складаєте Звіт про фінансові результати, використовуйте підхід, що містить таблиця нижче.

СКЛАДОВІ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ
(при складанні звіту про фінансові результати)

Компонент фінансового результату

Як визначається

На основі даних прикладу

чистий дохід

= виручка – ПДВ – акциз
(у неплатників ПДВ і акцизу співпадає з виручкою)

160000*

валовий прибуток (збиток)

= чистий дохід – собівартість

58000

фінансовий результат від операційної діяльності

= валовий прибуток (збиток) + інші операційні доходи – інші операційні витрати – адміністративні витрати – витрати на збут

33000

фінансовий результат до оподаткування

= фінансовий результат від операційної діяльності + інші доходи – інші витрати + фінансові доходи – фінансові витрати + доходи від участі в капіталі – витрати від участі в капіталі

33000

чистий прибуток
(збиток)

= фінансовий результат до оподаткування – витрати з податку на прибуток
або
чистий прибуток = усі доходи – усі витрати

27060

* у платника ПДВ з прикладу маємо, що виручка складає 192000 грн (=160000 + 160000×20% = 160000+32000). Тоді виручка 192000, а чистий дохід = 160000 (= 192000 – 32000)

Формування фінансових результатів у звітності

Фінансовий результат знаходить своє відображення у таких звітах:

  • Звіт про фінансові результати (вона ж – форма № 2, міжнародна назва – звіт про прибутки та збитки) – суми доходів і витрат за різними видами, проміжні фінансові результати (від операційної діяльності, до оподаткування, чистий);
  • Баланс (міжнародна назва – звіт про фінансовий стан) – накопичений фінансовий результат за всі періоди діяльності (нерозподілений прибуток/непокритий збиток);
  • Податкова декларація з податку на прибуток – фінансовий результат є основою для розрахунку податку на прибуток. Однак даний звіт не подається учасниками спрощеної системи оподаткування (платники єдиного податку).

У фінансовій звітності збиток наводиться у дужках, а не зі знаком мінус («–»). 

Фінансовий результат: оподаткування

Фінансовий результат – це ключовий показник у розрахунку податку на прибуток, що сплачується на загальній системі оподаткування. Як він впливає на податок – показуємо.

ВПЛИВ ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ (ФР) НА ПОДАТКИ
(податок на прибуток та єдиний податок)

Чи впливає фінансовий результат на оподаткування

Як визначається податок

Підприємства. Податок на прибуток (загальна система, малодоходники; дохід ≤ 40 млн грн на рік)

так

(ФР – накопичені збитки минулих років)×0,18

Підприємства. Податок на прибуток (загальна система, великодоходники; дохід > 40 млн грн на рік)

так

(ФР +/– податкові різниці)×0,18

ФОП. Податок на доходи фізичних осіб (загальна система)

так

чистий оподатковуваний дохід (прибуток)* × 0,18 = (доходи – витрати)×0,18

Підприємства та ФОП. Єдиний податок (спрощена система, 3 група)

ні

ЄП = доходи ×0,03
або
ЄП = доходи × 0,05
ФР на ЄП – не впливає**

ФОП. Єдиний податок (спрощена система, 1-2 група)

ні

ЄП = фіксована сума за кожний місяць
ФР на ЄП – не впливає**

Сільськогосподарські підприємства та ФОП. Єдиний податок (спрощена система, 4 група)

ні

сума ЄП залежить від площі та нормативної грошової оцінки земельних ділянок

* у ФОП-загальників термін «фінансовий результат» не вживається. Замість нього є «чистий оподатковуваний дохід» (ЧОД), який за своєю суттю те саме, що й прибуток у юрособи (підприємства). На це є низка причин. По-перше, витрати при розрахунку ЧОД враховуються не всі, а лише дозволені ПКУ. По-друге, поняття збиток у ФОП теж немає, так як від’ємний ЧОД не визначається (див. зокрема роз’яснення ГУ ДПС у Одеській області). Через ці причини ЧОД  – це не зовсім те саме, що ФР;

**у ФОП-єдинників фінансового результату теж немає – є лише оподаткування доходу, який надійшов. Витрати при цьому ніяк не впливають на єдиний податок (ЄП)

Фінансовий результат – прибуток

Прибуток збільшує нерозподілений прибуток підприємства у балансі (проводка Дт 79 Кт 441). Його можна використати в майбутньому для виплати дивідендів, формування резервного капіталу, збільшення статутного капіталу. Можна взагалі не розподіляти.

Фінансовий результат – збиток

Збиток покривають за рахунок нерозподіленого прибутку минулих років або резервного капіталу. Якщо їх немає, то збиток збільшує у балансі непокритий збиток минулих років (проводка Дт 442 Кт 791).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді