Бухгалтерські зміни 2021

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Оновлення кінця 2020 – початку 2021 року зачепили чимало питань бухгалтерського обліку. Є зміни до стандартів бухгалтерського обліку, розрахунку середньої та статистичної звітності, є зміни і обліку держсектору. Ознайомимося з ними.

⚡️ ЯК І ЗА ЯКОЮ ФОРМОЮ ВИ ПОДАВАТИМЕТЕ ЗВІТ З ЄСВ З 2021 РОКУ ⚡️

Оновлення стандартів бухгалтерського обліку 2021

Є зміни, які набули чинності ще 3 листопада 2021 року. Їх внесено наказом Мінфіну від 29.09.2020 № 588. Однак, оновилися тексти стандартів на сайті ВР не так давно. Детально це питання висвітлено у огляді Зміни до стандартів бухгалтерського обліку 2020. Нагадаємо, що вони здебільшого косметичні та основні з них такі:

  • усі положення (стандарти) бухгалтерського обліку стають “національними”, тобто з’являється слово “Національне…”. Так, як було раніше з НП(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, НП(С)БО 2 “Консолідована фінансова звітність” та НП(С)БО 25 “Спрощена фінансова звітність”. Наприклад, НП(С)БО 9 “Запаси” замість П(С)БО 9;
  • введення нового рядка до форми балансу для мікропідприємств (1-мс): “Неоплачений капітал” (ряд. 1425);
  • уточнення наповнення рядка “Довгострокові зобов’язання, цільове фінансування та забезпечення”  у формі балансу малого підприємства (1-м) – сума заборгованості наводиться незалежно від того, нараховуються на неї відсотки чи ні;
  • уточнили, що відстрочені податкові зобов’язання/відстрочені податкові активи не підлягають дисконтуванню;
  • безліч дрібних правок з узгодження тексту стандартів та Інструкції до Плану рахунків (прибрали/оновили назви стандартів, назви деяких термінів, рядків фінансової звітності тощо).

Зміна правил розрахунку середньої для відпускних та оплати днів збереження заробітку

Ще з 12 грудня 2020 року почав діяти оновлений Порядок обчислення середньої заробітної плати, постанова Кабміну від 08.02.1995 № 100. Основні нововведення:

  • скасували коригування відпускних на коефіцієнт підвищення окладів;
  • річні та квартальні премії тепер враховуються пропорційно дням розрахункового періоду, до якого відносяться;
  • можна враховувати річні премії, які нараховані у поточному році;
  • оновився перелік виплат, які не враховуються при розрахунку середньої.

Єдиний рахунок 2021

З січня 2021 року сплачувати податки, збори та ЄСВ можна не окремо кожний, а шляхом поповнення єдиного рахунку, який відкривається у Держказначействі. Про нього детальніше у матеріалі Єдиний рахунок по сплаті податків, зборів та ЄСВ.

Оновлення статистичної звітності 2021

По-перше, як завжди,  затверджені:

По-друге, оновлений Перелік форм статистичної та фінансової звітності, яку можна подавати у 2021 році у електронному вигляді. Фінансову звітність можна подавати у електронці у Держстат практично всю – й повний комплект, і спрощену.

По-третє, сам же Держстат розмістив зведену інформацію про зміни у формах статзвітності, строках їх подання, інструкціях щодо заповнення на 2021 рік, а також звіти, подання яких скасовано.

Зверніть увагу, що внесено зміни до таких популярних статзвітів:

З’явилися нові роз’яснення щодо заповнення таких форм, як 1-ПВ (річний, квартальний), 7-ПВ, 3-торг (квартальна), 1-опт (квартальна), 9-ЗЕЗ (квартальна), 50-сг (річна), 29-сг (річна), 37сг (місячна), 9-сг (річна). Їх усі можна знайти у згаданому Альбомі.

  

Оновлення в бухгалтерському обліку у бюджетників 2021

Також є свої зміни у бухгалтерському обліку бюджетників, а вони такі:

  • оновлено форму кошторису та штатного розпису бюджетних установ. Це наказ Мінфіну від 13.11.2020 №707. Серед змін є заміна прізвища та ініціалів у виконавців на прізвище та власне ім’я, додавання суддівської винагороди з кодом 2112 до форми кошторису;
  • оновлення Плану рахунків державного сектору. З 1 січня 2021 року набули чинності зміни, які внесено наказом Мінфіну від 08.12.2020 № 745. Його та зміни можна знайти на сайті Мінфіну. Як результат, доповнили План рахунків держсектору рахунком 3855 “Єдиний рахунок”. На ньому Мінфіну пропонує вести облік коштів, які внесені на єдиний рахунок по сплаті податків, зборів та ЄСВ;
  • внесено зміни до Методрекомендацій з бухобліку для суб’єктів держсекторуЦе здійснено наказом Мінфіну від  28.12.2020 № 816. Серед цих змін: прибрали згадку про вартісну межу 6000 грн для малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА) у переліку таких активів; визначили, що установа/організація може самостійно визначити межу МНМА на основі обґрунтованих критеріїв; уточнили, що форми самостійно розроблених первинних документів мають містити не просто реквізити відповідно до вимог законодавства, а тільки Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 № 996; додали первинний документ – Акт списання запасів.

Нагадуємо, що за змінами в ПКУ уже з травня вартісна межа МНМА зросла з 6000 грн до 20000 грн. Тому бюджетники можуть відтепер або залишити 6000 грн, або встановити 20000 грн, або взагалі встановити іншу межу, наприклад 10000 грн тощо. Щодо форми нового акта списання запасів – він цілком може бути використаний і звичайними підприємствами, а не тільки держсектором. Тому додаємо цей бланк.

Акт списання запасів НОВИЙ

СКАЧАТИ

 Увага: Акт списання запасів може бути використаний будь-яким підприємством, а не тільки держсектором.

Зміни, які мали б відбутися у 2021, але не відбулися

Зверніть увагу, що у змінах 2021 року немає:

  • оновлення Плану рахунків чи Інструкції до нього підприємств через появу єдиного рахунку, як це сталося у бюджетників. Таких змін, можливо, й не буде так як є субрахунок  315 “Спеціальні рахунки в національній валюті”, на якому можна вести облік “на інших спеціальних рахунках, відкритих у банку та/або органі Казначейства відповідно до законодавства, тощо”;
  • нового НП(С)БО 14 “Оренда”, який розроблено на основі його міжнародного аналога МСФЗ 16 “Оренда”. На скільки відомо, то такий проект готувався до впровадження з 1 січня 2021 року, але цього вочевидь не сталося. У проєктах нормативних документів від Мінфіну нового стандарту теж немає. Отже, облік оренди в 2021 році продовжуємо вести по-старому.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді