Відкликання з відпустки

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
На підприємстві може виникнути ситуація, коли вкрай потрібний працівник перебуває у відпустці. Відкликання з відпустки: підстави, порядок, оплата праці, зразок наказу про відкликання з відпустки — у статті

Відкликання працівника з відпустки

Ні, не можна – тільки в деяких випадках. Їх визначають стаття 79 КЗпП та стаття 12 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (даліЗакон про відпустки).

Потреба у працівнику може виникнути з безлічі причин:

  • його роботу, крім нього ніхто не може зробити;
  • колега, який заміняв, пішов на лікарняний;
  • не вистачає працівників тощо.

Зазвичай відпустки якось плануються, існує графік виходу у відпустку, але хтось пішов не за графіком, виникли обставини яких не очікували. Наприклад, на період воєнного стану багато з працівників скористалися своїм правом піти у відпустку, а в господарському житті підприємства може виникнути все що завгодно.

Однак, чи може все це бути причиною відкликання? Не може. Ні карантин, ні воєнний стан, ні якась нагальна виробнича потреба (колеги «не справляються», «не вистачає рук») не може бути офіційним приводом для відкликання працівника з відпустки. І є відпустки, з яких взагалі не можна нікого відкликати.

Увага: на підприємствах відкликання із відпустки для виконання невідкладного завдання – заборонене! 

Відкликання з відпустки: підстави, порядок

4 умови відкликання працівника з відпустки. Для того, щоб працівника можна було відкликати, необхідно дотримати одразу декількох умов:

Відкликання з відпустки 2020 умова 1 – відкликання із щорічної відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП). Це може бути щорічна основна, щорічні додаткові за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, за особливий характер праці (наприклад, ненормований робочий день), інші додаткові щорічні відпустки.

Відкликання з відпустки 2020умова 2 – відкликати можна лише через форс-мажорні обставини (ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки). Цей перелік вичерпний і включає:

  • стихійне лихо та усунення його наслідків;
  • виробнича аварія та усунення її наслідків;
  • запобігання нещасним випадкам, недопущення простою, відвернення псування чи загибелі майна підприємства;
  • в інших випадках, які передбачені законодавством. Наприклад, у держслужбовців таким є необхідність виконання невідкладного завдання, якщо його не можуть виконати інші службовці. Але для них є спеціальний Порядок відкликання з щорічної відпустки, постанова Кабміну від 25.03.2016 № 230. Комерційні підприємства не можуть вживати таку причину.

Відкликання з відпустки 2020 умова 3 – працівник дає згоду (ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки). Він може й відмовитися і це не буде прогулом й покарати за це не можна.

Відкликання з відпустки 2020умова 4 – 14 днів. Відкликати треба так, щоб безперервна частина відпустки у працівника за робочий рік була мінімум 14 днів (ч. 3, ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки). Наприклад, працівник уже перед цим «відгуляв» 10 днів з 24, а потім пішов у відпустку на 14 днів. Відкликати його з цих 14 днів не можна, так як буде недотримана ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки.

З яких відпусток відкликати не можна

З урахуванням наведених вище умов, не можна відкликати працівника з наступних відпусток:

  • соціальних, наприклад, соціальної додаткової відпустки «на дітей», відкликання із соціальної відпустки неможливе;
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (це взагалі вважається тимчасова непрацездатність);
  • соціальна відпустка по догляду за дитиною по досягненню нею 3-річного віку;
  • додаткові відпустки учасникам бойових дій, учасникам АТО/ООС;
  • відпустка «за свій рахунок». Про відкликання з відпустки без збереження заробітної плати говорить лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 № 576/13/116-16;
  • «чорнобильські» відпустки;
  • творчі та навчальні відпустки, для підготовки у змаганнях та інші, які не входять у категорію «щорічні», відкликання із навчальної відпустки неможливе.

Увага: відкликання з відпустки без збереження заробітної плати заборонене.

Приклади можливих ситуацій щодо відкликання працівника

Наводимо можливі ситуації щодо виклику працівника з відпустки:

  • на підприємстві стався прорив водопроводу. Необхідно ліквідувати швидко наслідки, так як це приносить шкоду майну. Аналогічно – велика злива, після якої затопило територію підприємства;
  • перестав працювати котел опалювання. Викликали механіка, інженера з відпустки;
  • зупинився верстат, друкарський станок, що загрожує простоєм підприємству. Відкликають механіка.

Відкликання з відпустки та компенсація

Працівник «відгулює» невикористані дні відпустки потім в інший час з урахуванням ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки. Така відпустка надається:

  • зазвичай до кінця робочого року;
  • граничний строк – 12 місяців з закінчення робочого року, за який вона надається.

Нагадуємо, що робочий рік для щорічних відпусток, це не календарний, а той рік, який рахується від першого дня роботи працівника.

Якихось привілеїв працівнику щодо отримання цих невідпрацьованих днів відпустки поза графіком, в першу чергу законодавством не встановлено. Все відбувається на загальних підставах.

Відкликання з відпустки: оплата праці

Зарплата нараховується у звичайному порядку, але при виплаті враховується та сума, яка йому вже була виплачена за ці дні як відпускні (ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки). Виходить, що бухгалтер має:

  • визначити суму відпускних за ці дні відпустки, яку втратив працівник;
  • зарахувати цю суму відпускних як своєрідний аванс;
  • коли працівник піде «відгулювати» ці невикористані дні відпустки, то йому заново нараховуються відпускні по стандартній процедурі.

Компенсувати невикористані дні відпустки грошима можна лише за загальними правилами – за умови використання 24 днів щорічної відпустки та при звільненні.

Відкликання з відпустки: документальне оформлення

Для документального оформлення виклику з відпустки можна рекомендувати дотримуватися такої послідовності дій:

  • керівник відділу на ім’я директора готує доповідну (службову) записку, в якій пояснює та обґрунтовує необхідність відкликання працівника з відпустки. Даний етап не обов’язковий, але доповідна може бути використана як підстава для наказу керівника;
  • складається наказ про відкликання працівника з відпустки, який підписує керівник;
  • працівник, якого відкликають, ставить підпис про те, що він ознайомлений з наказом і робить надпис «на відкликання з відпустки згоден» (це обов’язково!);
  • до особової картки працівника, графіка відпусток вносяться відповідні коригування. Треба визначити кількість невикористаних днів відпустки, що утворюється внаслідок такого відкликання.

Звертаємо увагу, що законодавчо питання про те, як працівник має дати свою згоду на відкликання з відпустки не врегульовано. Найпростіше це зробити спочатку через його усну згоду, а потім згаданий вище надпис на наказі «на відкликання з відпустки згоден».

Увага: отримайте від працівника доказ того, що він не заперечує, що його відпустка переривається.

Наказ про відкликання з відпустки

При складанні наказу про відкликання з відпустки рекомендуємо дотримуватися наступного:

  • у наказі має бути обов’язково вказана причина відкликання та посилання на конкретну форс-мажорну обставину з частини 8 статті 79 КЗпП;
  • має бути вказано, коли працівник отримає невикористану частину щорічної відпустки.

Відкликання з відпустки наказ: зразок

 відкликання з відпустки наказ зразок

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді