Оплачуйте лікарняні під час карантину, але не всі

UA RU
У статті розповімо як нарахувати лікарняні під час карантину та як оплачуються лікарняні під час карантину. Допоможемо також ідентифікувати та оплатити листок непрацездатності, який видали через самоізоляцію. З’ясуємо, чи оплачувати лікарняні у період простою і відпустки за свій рахунок.

У період карантину перевіряйте лікарняні особливо уважно. Адже серед звичайних листків непрацездатності — через хворобу, догляд за хворим членом сім’ї, вагітність та пологи — маєте ідентифікувати ті, що видали через самоізоляцію, пов’язану з COVID-19. Для них закон передбачає особливі правила оплати.

Підкажемо, чим відрізняються листки непрацездатності через самоізоляцію. Якими нормами при цьому керуватися. Як обчислити лікарняні й отримати кошти від ФСС без перешкод. На що зважати, коли оплачуєте листки непрацездатності, що видали у період простою чи відпустки без збереження зарплати.

Нова мінзарплата: кому підвищити відпускні та соцвиплати

Як перевірити, чи правильно оформили листок непрацездатності

Коли опрацьовуєте лікарняні, керуйтеся:

  • Законом № 1105 — щодо умов надання соціальних виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;
  • Порядком № 1266 — щодо порядку обчислення лікарняних;
  • Інструкцією № 455 та Інструкцією № 532, які визначають спосіб та умови оформлення і видачі листків непрацездатності.

За період тимчасової непрацездатності працівнику надають компенсацію втраченого заробітку. Підстава для виплати компенсації — лікарняний.

Зазвичай листком непрацездатності засвідчують період:

  • тимчасової непрацездатності через хворобу або травму невиробничого характеру;
  • догляду за хворою дитиною до 14 років чи дорослим членом сім’ї;
  • вагітності та пологів.

Через карантин у 2020 році почали видавати лікарняні, що підтверджують самоізоляцію для запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Нагадаємо, ще у квітні 2020 року МОЗ Наказом № 963 вніс зміни до Інструкції № 455, які передбачають:

Видача та продовження документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, здійснюються тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером), про що робиться відповідний запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого з обґрунтуванням тимчасової непрацездатності.

На період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацією та ліквідацією її спалахів та епідемій в Україні, відкриття листків непрацездатності може здійснюватися лікарем, що надає первинну медичну допомогу, на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого.

Пункт 1.7 розділу 1 Інструкції № 455

У графі «Причина непрацездатності» листків непрацездатності, що підтверджують самоізоляцію, лікар обов’язково власноруч робить запис «ізоляція від COVID-19—11». Такий лікарняний видають, коли особа контактувала з хворим на коронавірусну хворобу. Тож ідентифікувати лікарняний, який видали для самоізоляції, маєте саме за цим записом.

Як обчислити лікарняний через самоізоляцію

Коли обчислюєте лікарняні, керуйтеся Порядком № 1266. Однак зважайте, що Закон № 1105 передбачає різні способи оплати листків непрацездатності залежно від причини непрацездатності.

Зокрема, оплачуйте лікарняні через:

  • вагітність і пологи — з першого дня за рахунок Фонду соціального страхування (ФСС) у розмірі 100% незалежно від страхового стажу працівниці (ст. 25, ст. 26 Закону № 1105);
  • тимчасову непрацездатність — з шостого дня за рахунок ФСС, а перші п’ять днів — за рахунок підприємства, установи чи організації (далі — підприємство); розмір виплати залежить від страхового стажу працівника (ч. 2 ст. 22, ч. 1 ст. 24 Закону № 1105);
  • догляд за дитиною чи дорослим членом сім’ї — з першого дня за рахунок ФСС; розмір виплати залежить від страхового стажу працівника (ч. 3 ст. 22, ч. 1 ст. 24 Закону № 1105);
  • самоізоляцію через COVID-19 — з шостого дня за рахунок ФСС, а перші п’ять днів — за рахунок підприємства у розмірі 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу працівника, а для медпрацівників — 100% (ч. 2 ст. 22, ч. 2 ст. 24 Закону № 1105).

Увага: Відповідно до чинних нормативно-правових актів самоізоляція під медичним наглядом триває 14 днів.

Водночас лікарняні з позначкою «ізоляція від COVID-1—11» видають лише працівникам, які не хворіли на COVID-19. Якщо працівник захворів на коронавірус, додаткових позначок на лікарняному не знайдете. Адже лікарняні через хворобу слід оплачувати на загальних умовах: залежно від страхового стажу працівника, перші п’ять днів — за рахунок підприємства, а з шостого дня — за рахунок ФСС.

Приклад 1. Лікарняний через самоізоляцію

Працівник, який не є медпрацівником, контактував із хворим на COVID-19. Після самоізоляції протягом 14 днів працівник подав до бухгалтерії лікарняний з позначкою «ізоляція від COVID-19—11». На дату видачі лікарняного страховий стаж працівника становить вісім років, тобто він має право на оплату лікарняного у розмірі 100%. Як оплатити лікарняний через самоізоляцію?

Як оплатити лікарняний через самоізоляцію?

Як отримати кошти від ФСС

Перші п’ять днів лікарняного з позначкою «тимчасова непрацездатність» та «ізоляція від COVID-19—11» оплачуйте за рахунок підприємства. Щоб отримати кошти для оплати лікарняного з шостого дня тимчасової непрацездатності, подайте до ФСС Заяву-розрахунок, форму якої містить додаток до Порядку № 12.

У Заяві-розрахунку до ФСС зазначте:

  • прізвище, ім’я, по батькові працівника, який подав листок непрацездатності;
  • ідентифікаційний код працівника;
  • період, на який видали листок непрацездатності;
  • тип листка непрацездатності — первинний чи продовження попереднього;
  • причину непрацездатності («ізоляція від COVID-19—11»);
  • скільки днів оплачує підприємство, а скільки — ФСС;
  • скільки коштів виплачує підприємство, а скільки — ФСС;
  • розмір страхового стажу працівника за останніх 12 місяців перед лікарняним та його загальний страховий стаж.

У Заяві-розрахунку зазначте:

  • лише ті лікарняні, за якими тимчасова непрацездатність перевищувала п’ять днів;
  • суму коштів, яку ФСС має безпосередньо перерахувати підприємству.

Не зазначайте в одному рядку загальну суму виплати працівнику за його листком непрацездатності.

Заяву-розрахунок ФСС приймає як у паперовому, так і електронному вигляді (електронною поштою). Тож подавайте їх у зручний для вас спосіб.

Коли ФСС профінансує Заяву-розрахунок, оплатіть лікарняний у день виплати зарплати на підприємстві. Протягом місяця з дати оплати листка непрацездатності подайте до ФСС Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Форму Повідомлення знайдете у додатку 2 до Порядку № 12.

Коли карантинні листки непрацездатності оплачувати не можна❓⏩

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді