Зміни законодавства у 2021 році

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
В огляді розповімо про основні зміни законодавства у 2021 році. Розглянемо зміни соціальних показників, нові правила РРО, локдаун, електронні лікарняні та електронних ТТН, ліцензування електронних сигарет, правове регулювання дистанційної роботи. Не оминемо й можливе оновлення Цивільного кодексу та ліквідацію Господарського кодексу, легалізацію криптовалют, об’єднання ДПС та нову кадрову звітність.

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Соціальні показники 2021: мінімальна зарплата та прожитковий мінімум

Зросли такі соціальні показники:

  • мінімальна зарплата у січні 2021 збільшилася до 6000 грн (була у грудні 2020 ще 5000 грн). І буде ще одне зростання з грудня 2021 – до 6500 грн. В першу чергу, це впливає на витрати роботодавців на оплату праці та збільшує сплату мінімального ЄСВ роботодавцями та підприємцями, зростає єдиний податок для 2 групи, мінімальна пенсія за віком;
  • прожитковий мінімум для працездатної особи у січні-червні 2021 залишається 2270 грн (такий же був у грудні 2020), але зросте з липня 2021 – до 2379 грн, а з грудня 2021 – до 2481 грн. Це, в першу чергу, впливає на соцвиплати, пенсії, судовий збір, індексацію зарплати та податкову соціальну пільгу 2021, сплату пенсійного збору при першій реєстрації автомобіля, а також єдиний податок для 1 групи.

Увага: підприємців і бухгалтерів: уже з січня 2021 року мінімальний єдиний соціальний внесок (ЄСВ) 1320 грн, а у грудні 2021 – 1430 грн (22% від “мінімалки”, яка зросла).

Зміни законодавства у 2021 році
ІРИНА ПЕТРУСЕНКОексперт Експертус Головбух
От халепа, бо ПСП у 2021 році «світить» не багатьом... Тож хто у 2021 році отримає ПСП, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП і які документи подати, щоб її отримати? Усе це — максимально практично на числових прикладах.

Мінімальна пенсія 2021

З 2021 року мінімальна пенсія за віком складає 2400 грн (40% від мінімальної зарплати). Це вік 65 років за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, а у жінок – 30 років.

Нові правила по РРО 2021

По касовим апаратам (реєстраторам розрахункових операцій, РРО) у 2021 році ситуація така:

  • для підприємців 2-3 груп РРО не потрібен, якщо дохід не перевищує 1.320.000 грн (220 мінімальних зарплат на 01.01). Однак, виняток становлять: продаж технічно-складних виробів з гарантійним обслуговуванням, лікарських засобів та медвиробів, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння;
  • штрафи РРО залишаються, як були у грудні 2020 року, а саме 10% вартості проданих товарів – перше порушення, 50% вартості проданих товарів – кожне наступне. Також скасований штрафи за відсутність попереднього програмування товарів;
  • ще з 10 грудня 2020 року став можливий продаж послуг без РРО при прийманні платежу через застосування електронних платіжних засобів та платіжних систем типу Приват24, LiqPay, Portmone та ін. Зміни пов’язані з прийняттям Закону від 01.12.2020 № 1017, який вніс зміни до ст. 9 Закону про РРО (див. пп. “14”). У законі йде мова про прийняття платежу за ПОСЛУГИ за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Зверніть увагу, що товарів і робіт ця зміна не стосується й по ним й по ним треба РРО (!).

Детальніше про касові апарати у 2021-2022 роках читайте у матеріалах РРО з 2021 року, штрафи за порушення РРО 2021 та РРО для ФОП у 2021 році.

Локдаун-карантин 2021 та виплати підприємцям

З 8 січня 2021 року почався та має діяти по 24 січня 2021 року новий локдаун з посиленими карантинними обмеженнями.

Інформація щодо обмежень у постанові Кабміну від 09.12.2020 № 1236 (далі – Постанова № 1236). Також до неї є зміни у постанові Кабміну від 05.01.2021 № 9, у яких дозволено торгівлю товарами побутової хімії, засобів зв’язку, друкованих засобів масової інформації. Уже було дозволена торгівля продуктами харчування, лікарськими засобами та медвиробами, засобами гігієни, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, пальним. Однак, можлива торгівля з кіосків, так як вони не приймають відвідувачів (роз’яснення з сайту Кабміну).

Електронні лікарняні 2021

Про них уже говорять кілька років. Спершу про їх введення з 1 квітня 2020 року, чого не сталося. Потім були дати – 1 січня 2021, 1 лютого 2021. Зараз мова йде про введення системи електронного кабінету пацієнта та електронних лікарняних у 2021 році. Отже, чекаємо. Якщо це станеться, то бухгалтеру достатньо буде зайти в систему й перевірити реєстрацію лікарняного по працівнику. Як наслідок:

  • відпаде потреба перевіряти заповнення нинішніх лікарняних-папірців;
  • зменшиться кількість помилок при заповнення лікарняних;
  • можливо, зменшиться кількість корумпованої видачі лікарняних «за гроші».

Ліцензування продажу рідин для Е-сигарет 2021

З 1 січня 2021 року вимоги щодо ліцензування застосовуються і щодо рідин, які використовуються в е-сигаретах. Це значить, що оптова та роздрібна торгівля рідинами для е-сигарет потребує тепер тютюнової ліцензії. Крім того, це ще відтепер і підакцизний товар.

Електронні товаро-транспортні накладні 2021/2022

У 2021 році триває експеримент по застосуванню електронних товаро-транспортних накладних (ТТН). Його продовжено до 30 липня 2021 року рішенням уряду. В експерименті беруть участь близько 7 підприємств.

У 2021 році загальне впровадження електронних ТТН навряд чи буде. Скоріше за все про них мова піде уже у 2022 році.

Зміни трудового законодавства 2021 – дистанційна робота

У другому році пандемії цілком ймовірно, що приймуть законопроєкт № 4051 (уже прийнятий у 1-му читанні 03.11.2020) та внесуть зміни до КЗпП та Закону «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694.

Зміни слід очікувати досить позитивні і вони такі:

  • розділять поняття надомної та дистанційної роботи. Насьогодні у ст. 60 КЗпП дані поняття поєднані. Однак, очевидно, що це далеко не одне й те саме й у нинішній час дистанційна робота може виконуватися і не вдома, у будь-якому місці за використанням інформаційно-комунікаційних систем (приклад – копірайтер, програміст і т.д.). Поняття ж надомної роботи було й раніше, ще у радянські часи й така робота може виконуватися у конкретному місці (дім) і для цього спеціальні інформаційно-комунікаційні засоби взагалі можуть бути не потрібні. Наприклад, надомний працівник виготовляє вдома на отриманому від роботодавця обладнанні певні вироби. Такі нюанси й будуть враховані у змінах;
  • ознайомлювати працівників з наказами можна буде дистанційно засобами електронного зв’язку шляхом обміну електронними документами;
  • більше врегулюють питання впровадження й використання режиму гнучкого робочого часу;
  • надати можливість працівникам, які мають дітей віком до 3 (6) років можливість працювати дистанційно. Наприклад, бухгалтер замість іти в декрет може отримати віддалене робоче місце бухгалтера й працювати з дитиною вдома;
  • угоди про повну матеріальну відповідальність щодо переданого працівнику обладнання для дистанційної або надомної роботи.

Об’єднання податкової служби 2021

З 1 січня 2021 року Державна податкова служба (ДПС) стає єдиною юрособою. Це значить, що її відокремлені підрозділи, які мали статус окремих юросіб його втрачають. Через це:

  • усі структури ДПС об’єднуються єдиним кодом ЄДРПОУ (43005393), а через це змінилися реквізити рахунків до сплати податків, зборів та ЄСВ;
  • оновлену структуру ДПС можна побачити у наказі ДПС Про утворення територіальних органів Державної податкової служби від 30.09.2020 № 529. Наприклад, там є Головне управління ДПС у Чернігівській області, Головне управління ДПС у м. Києві, 5 міжрегіональних управлінь по роботі з великими платниками податків, Інформаційно-довідковий департамент ДПС.

Також в Україні у 2021 році продовжує роботу Державна фіскальна служба (ДФС) попри обіцянки її ліквідувати ще протягом 2020 року. Основна її функція – розслідування кримінальних злочинів по ухиленню від сплати податків, що здійснює податкова міліція.

Оновлення Цивільного кодексу та скасування Господарського кодексу 2021-2022

У 2021 році, можливо, розпочнеться обговорення у Верховній раді нового Цивільного кодексу України, ЦКУ. З Концепцією нового кодексу від розробників можна ознайомитися нижче. Одним з елементів цього реформування є скасування Господарського кодексу України, ГКУ (див. с. 7 Концепції оновлення Цивільного кодексу України).

Зокрема у реформі ЦКУ передбачається:

  • розширення переліку об’єктів цивільних прав і включення до них об’єктів права, що створюють та знаходяться у Інтернет-мережі: криптовалюта, персональні дані, інформація про особу, автономні роботи, штучний інтелект, цифровий контент тощо. Також додати до об’єктів цивільних прав біологічний матеріал;
  • розширення переліку особистих немайнових прав, включенням до них такого поняття як “цифрові права”, що уможливлюють реалізацію інтересів у сфері діджиталізації;
  • врегулювання питань генетичних досліджень, евтаназії, самогубства при супроводі, заборона євгеніки;
  • врегулювання питання управління майном (грошовими коштами, нерухомістю, цінними паперами та іншими активами) – так званих фідуціарних фондів;
  • посилення охорони прав інтелектуальної власності;
  • перегляд деяких договірних конструкцій, відміна застарілих, наприклад договору контрактації сільськогосподарської продукції.

У цілому реформа ЦКУ, як бачимо, спрямована на об’єднання з ГКУ, який багато в чому дублює, доповнює положення ЦКУ у частині господарських договорів, які за своєю природою є різновидом цивільно-правових договорів. Також спеціалісти визнають, що між ними є чимало правових колізій. І другий важливий елемент реформи – це врахування явищ сучасності, розвитку цифрових і генетичних технологій.

Легалізація криптовалют 2021

У 1-му читанні 3 грудня 2020 року був прийнятий законопроєкт № 3637 «Про віртуальні активи». Віртуальний актив визначається законом як особливий вид майна, який є цінністю в електронній формі, існує в системі обігу віртуальних активів, та може знаходитись у цивільному обігу. Віртуальні активи можуть бути:

  • забезпеченими – надає власнику право вимоги щодо інших, крім самого віртуального активу, об’єктів цивільних прав. Прикладом може бути випуск криптовалюти в обмін на частку у статутному капіталі підприємства (стартапу);
  • незабезпеченими не надає такого права. Це більшість криптовалют.

Фактично це означає легалізацію віртуальних валют (криптовалют) на зразок Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, виведе з тіні і так уже існуючий ринок. Це надасть можливість громадянам, а також підприємствам на території України, які фактично володіють віртуальними активами, розпоряджатися ними у правовому полі, створить передумови для регулювання рикну криптовалют, оподаткування операцій з ними.

Ліцензування експорту-імпорту та експортний веб-портал 2021

Ще в кінці грудня 2020 року запрацював єдиний експортний веб-портал, який надає консультаційні можливості для підприємств, які уже займаються експортною діяльністю або лише планують. Наприклад, там можна знайти календар міжнародних виставок в Україні та світі, різну інформацію про країни та ринки, включаючи адреси посольств, конкурс, народні уподобання, статистику, яка може впливати на обрання маркетингової політки тощо.

Також відбулося традиційне оновлення переліку товарів, по яким експорт та імпорт підлягає ліцензуванню та квотуванню – див. постанову Кабміну «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2021 рік» від 28.12.2020 № 1329.

Кадрова звітність 2021

З’явилася нова звітність:

  • поки що лише проєкт нової форми Інформації про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці та новий Порядок його подання. Знайти його можна на сайті профспілок. Такий звіт подається не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення працівників (для держслужбовців – 30 кал. днів). Критерії, що таке масове вивільнення (разове чи протягом 3-х місяців) – у ст. 48 Закону “Про зайнятість” від 05.07.2012 р. № 5067;
  • уже є новий Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ, який слід подати до 1 березня 2021 року до Фонду інвалідів. За 2020 рік це буде якраз вперше за новою формою. Детальніше про нього у матеріалі Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю 2021.

Увага: оновилася кадрова звітність по Фонду інвалідів та може оновитися звітність перед Центром зайнятості.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді