Як виправити помилки у статистичній звітності

UA RU
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Які помилки найчастіше трапляються у статистичній звітності, як їх виправити та про відповідальність за недостовірну звітність – у консультації

Типові помилки у статистичній звітності

Держстат систематизував інформацію про найпоширеніші помилки в статистичній звітності та надав рекомендації, як правильно вносити дані.

Найчастіше респонденти неправильно визначали одиниці виміру, подавали в квартальному звіті дані наростаючим підсумком, не включали потрібні показники та, навпаки, враховували зайві. Зупинимося на деяких звітах.

Звіт 1-ПВ (місячна):

  • у середньооблікову кількість штатних працівників включені жінки, що перебувають у відпустці по вагітності та пологах;
  • у фонд оплати праці всіх працівників включені нарахування по лікарняним.

Звіт 1-ПВ (квартальна):

  • звіт складено наростаючим підсумком;
  • в облікову кількість штатних працівників не враховані працівники, які перебувають у декретній відпустці та мобілізовані;
  • не включена сума компенсації за невикористану відпустку в рядок «Оплата за невідпрацьований робочий час».

Форма № 3-борг (місячна):

  • у рядок «Сума заборгованості з виплати заробітної плати» включена інформація про поточну заборгованість.

Форма № 1-підприємництво (річна):

Форма № 1-послуги (квартальна):

Форма № 2-тр (річна):

  • показники загального пробігу автомобілів наведені в км, обсяг перевезених вантажів в тонах, вантажообіг в ткм.

Порядок подання виправлень, якщо помилку виявив Держстат

Звіт не вважається прийнятим, якщо він не пройшов арифметичний та логічний контроль. У такому разі респондент отримує другу квитанцію з повідомленням про неприйняття звіту. Виправлений звіт потрібно подати до закінчення граничного терміну подання.

Якщо отримали другу квитанцію з позитивною відповіддю, звіт вважається прийнятим до оброблення інформації. Під час опрацювання звітності фахівці Держстату можуть виявити невідповідність поданих даних, зокрема розбіжності з попередніми періодами або не співпадіння інформації в різних формах статистичних спостережень. Коли дані прийнятого звіту вимагають уточнення, Держстат надсилає третю квитанцію-повідомлення про необхідність повторного подання звіту. Квитанція містить стислий зміст помилки та терміни, в які потрібно подати виправлений звіт.

Статистичну форму потрібно виправити і подати ще раз. Якщо не надіслали в визначені терміни виправлений звіт, форма статистичної звітності вважається поданою недостовірною (п. 6.3.3 Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики, затвердженого наказом Держстату від 12.01.2011 № 3, даліПорядок № 3).

Увага: після отримання другої квитанції про прийняття звіту перевіряйте, чи не надійшла третя квитанція.

Самостійне виправлення помилок

Чи варто самостійно виправляти помилку, якщо звіт прийнятий? До граничного терміну подання звітності можна надсилати виправлені статистичні форми необмежену кількість раз. Оригіналом вважається останній надісланий звіт (п. 3.8 Порядку № 3).

На етапі збирання та опрацювання поданої звітності помилка виправляється за погодженням з органом статистики. Разом з виправленою формою подається письмове пояснення щодо причин внесення змін.

Якщо за відповідний період Держстат узагальнив та оприлюднив дані, внесення виправлень до первинних даних провадиться тільки в разі їх суттєвої недостовірності.

Увага: після оприлюднення статистичних даних виправляти незначну помилку вже не доцільно.

Відповідальність за подання недостовірної звітності

Фінансові санкції за помилки в статистичних формах до юридичних осіб не застосовуються. Проте посадові особи та ФОП притягаються до адміністративної відповідальності за статтею 186-3 КпАП. За неподання даних для проведення статистичних спостережень або подання недостовірної або неповної інформації передбачені адмінштрафи в розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170–255 грн).

Якщо протягом року після накладання адміністративного стягнення знов припустилися помилки в статистичній звітності, очікуйте штраф в розмірі від 255 до 425 грн.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді