Професія бухгалтера: 9 цікавинок

UA RU
Автор
історик, співавтор підручника «Мій Київ»
То яка ж вона, професія бухгалтера?

У людини, яка зовсім не пов’язана із роботою у бухгалтерії, чи у фінансовій сфері, часто сформований стереотип щодо бухгалтерської професії. Так, найчастіше вона розуміє, що ця професія важлива, потребує високої концентрації уваги, що це велика відповідальність. Але … В той самий час, багато хто вважає цю професію доволі нудною. Постійні підрахунки, звіти, безліч цифр. Та погляньмо більш прискіпливо.

Адже ця професія має глибоку багатовікову історію та традиції. Безліч відомих особистостей були так чи інакше пов’язані із бухгалтерією. І, звичайно, бухгалтери, це дуже веселі люди із своїм, як і в кожній професії, специфічним почуттям гумору.

  1. Насправді, професія бухгалтера є однією із найстаріших у світі. Адже, тільки-но людина почала вести господарство, в неї відразу виникла потреба вести облік свого майна. Вона мала оцінювати ті ресурси якими володіла, розраховувати провіант. Свідчать про це численні знахідки кісток із зарубками, глиняні таблички з якимось обліком. Звичайно, ми не завжди можемо розшифрувати той облік, але те, що саме там, і так, зароджувався облік і бухгалтерія очевидно.
  2. Дослідники вважають, що сама бухгалтерія, зароджується з появою перших держав, насамперед в Єгипті. По-перше, чиновники фараона мали чітко знати, який розмір податків можна зібрати із населення, та як розподілити це майно. А по-друге, уявіть собі такий нюанс. Звичайно, що величні єгипетські піраміди – це величний інженерний та мистецький витвір. Але, уявіть собі, який обсяг матеріальних ресурсів обертався на подібному будівництві. Скільки людей там було задіяно, яких треба було нагодувати, забезпечити житлом та знаряддями праці, деяким видати винагороду. Так що, без досконалого обліку, ми навряд чи могли б милуватися цими надбаннями людства.
  3. Деякі жартують, що першим бухгалтером можна назвати Мойсея. У Біблії згадується, що він закликав віддавати десятину з усіх своїх прибутків на користь Господа. Але, все ж таки, сучасна бухгалтерія починає розвиватися з розвитком капіталістичних відносин, у пізньому Середньовіччі. З XV ст. осіб, що завідували веденням книг, куди записувались видатки та прибутки стали називати бухгалтерами. Першим отримав таке звання діловод Інсбрукської рахункової палати Христофор Штехтер. Справжню ж революцію у банківській справі провів італійський математик Лука Пачолі. Він є винахідником подвійної бухгалтерії. А також вводить, традиційні для кожного бухгалтера, поняття «дебет» та «кредит».
  4. Зверніть увагу, що першими бухгалтерами були саме чоловіки. Зараз, все діаметрально протилежно. По статистиці, у різних країнах світу, жінки-бухгалтери становлять 80-90 %. Чоловіки, більше прагнуть до керівних посад. А от роботу, що вимагає високого рівня зосередженості та посидючості краще виконують жінки.
  5. Хоча у бухгалтерській професії в основному панують жінки, тим не менше, професія відноситься до однієї із найнебезпечніших. У першу чергу, це високий рівень матеріальної відповідальності. За кожною цифрою стоять величезні кошти, а підпис може коштувати дуже дорого. Не кажучи про те, що ця сфера діяльності, у якій обертаються величезні капітали та ресурси, привертає увагу різного роду злочинців: шахраїв, грабіжників, аферистів. До речі, цікавим є факт, що загальновідомого Аль Капоне за грати засадила саме бухгалтерія. Поліція не могла довести його причетність до злочинів. А от пояснити походження своїх прибутків він не зміг, за що й був арештований та притягнутий до відповідальності.
  6. Отож, професія бухгалтера, дійсно, дуже відповідальна і вимагає високих професійних якостей. Але, крім того, однією з обов’язкових рис бухгалтера є його моральні якості та кристалічна чесність. Тому й не дивно, що французький вчений Жан Батист Дюмарше розробляючи Міжнародний герб бухгалтерів розмістив на ньому сонце, терези та криву Бернуллі. Сонце, як символ прозорості фінансово-господарської діяльності, терези – збалансованість фінансів, а крива Бернуллі – символ вічності та непорушності бухгалтерського обліку. А гаслом, нанесеним на гербі, стала «Наука, довіра, незалежність».

Всеукраїнська премія SuperГОЛОВБУХ 2023

⚡ ВЗЯТИ УЧАСТЬ В ПРЕМІЇ ⚡

  1. Звичайно, що у кожній професії є і своє професійне свято. Міжнародний день бухгалтера святкується 10 листопада. Саме в цей день, у 1494 році, Лука Пачолі видав свій знаменитий «Трактат про рахунки й записи». Саме ця праця, на чотири століття, стала настільною у будь-якого бухгалтера світу. А от День бухгалтера в кожній країні святкується по різному. В Україні ми святкуємо його 16 липня. Саме в цей день, у 1999 році, було прийнято Закон України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні.

А тепер, декілька цікавих фактів.

  1. Бухгалтер – це не тільки цифри, облік та підрахунки. Серед людей, які працювали у бухгалтерії, є дуже багато відомих людей, які здобули собі популярності у зовсім інших сферах діяльності. Наприклад, у бухгалтерії працювали такі діячі мистецтва як Олександр Вертинський, Михаїл Зощенко, О. Генрі. До речі, відомий кутюр’є П’єр Карден починав з роботи бухгалтера. Винахідником жувальної гумки був  Уолтер Дімар – теж за професією бухгалтер. Навіть серед відомих рок-музикантів є бухгалтери: Мік Джаггер та Роберт Планк. А такій людині як Ротшильд, досвід роботи бухгалтером, дозволив стати однією з найзаможніших людей світу. І це далеко не повний список знаменитостей.

І трошки гумору.

  1. Звичайно, що як представники кожної поважної професії, бухгалтери часто бувають героями різноманітних кумедних історій або жартів. Звичайно, що всі ми відносимося до цього із гумором. Але, є деякі факти, пов’язані із фінансовим обліком, що дійсно були реальними. Наприклад, в один чудовий день, у 1993 році, у Венеції прибрали всі навіси від дощу та сонця. Причиною стало введення муніципальною владою податку на тінь. Невиправдані витрати для бухгалтерії. А у 1970-их рр. на службі у муніципальної влади Стокогольму стояв собака Сів Густавсон, який вмів лаяти різними способами. Таким чином влада виявляла власників собак, що не сплачували податки.

Вважаю, що ми могли пересвідчитись, що професія бухгалтера має давнє коріння. Це професія, яка вимагає величезної кількості різноманітних вмінь, навичок та якостей. Але люди, що працюють бухгалтерами, крім того, що дуже відповідальні, а деколи бувають і достатньо суворими – професія вимагає, насправді є дуже життєрадісними та багатогранними. І, звичайно, ми їм дуже вдячні за їх важку працю, сумлінне виконання якої, насправді, значно полегшує наше з вами життя.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді