Суд підтримав податківців у питанні пені за порушення у ЗЕД

Верховний Суд підтвердив правомірність нарахування пені за порушення термінів розрахунків у ЗЕД

Суд підтримав податківців у питанні пені за порушення у ЗЕД

21 травня 2024 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду (ВС) виніс рішення, яким підтвердив правомірність нарахування пені за порушення термінів розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності (ЗЕД). Суд задовольнив касаційну скаргу Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Волинській області і скасував попередні рішення Волинського окружного адміністративного суду та Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Суть справи стосувалася правомірності застосування пені за порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів. ВС роз’яснив, що Інструкція про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 7, не дозволяє завершити валютний нагляд через розрахунки у формі передачі векселя в рахунок оплати за поставлений товар.

ВС підкреслив, що положення Інструкції вимагають завершення валютного нагляду лише у випадках, коли оплата за експортні операції здійснюється шляхом зарахування грошових коштів на рахунки резидентів у банках України. Це означає, що навіть якщо договір передбачає розрахунки через передачу векселя, такі розрахунки не можуть вважатися підставою для завершення валютного нагляду.

ВС також звернув увагу, що відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції», розрахунки за операціями резидентів з експорту товарів повинні здійснюватися виключно у грошовій формі. Це передбачає зарахування валютних цінностей на рахунки резидентів у банках України в строк, зазначений у договорах, але не пізніше строків, встановлених НБУ.

ВС ухвалив рішення про відмову у задоволенні адміністративного позову позивача і підтвердив правомірність прийнятого податкового повідомлення-рішення, яким нараховано пеню за порушення термінів розрахунків у ЗЕД.

Цим рішенням ВС підкреслив важливість дотримання резидентами України встановлених строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, особливо щодо надходження валютних коштів у національну економіку.

За інформацією ДПС України 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Митна декларація: заповнення, види, терміни

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
129651

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
263

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
47227

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22984

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
122350

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді