Промислове підприємство придбало склад: чи платити земподаток і податок на нерухомість

Лист ДФС від 18.04.2019 № 1679/ІПК/17-00-12-03-0

Основний вид діяльності підприємства — платника єдиного податку третьої групи — здача в оренду власного чи орендованого нерухомого майна.

Додаткові види діяльності:

  • виробництво інших виробів із деревини;
  • виготовлення виробів із корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння;
  • лісопильне та стругальне виробництво;
  • оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

На підставі договорів купівлі-продажу підприємство придбало:

  • будівлю — склад готової продукції, яку планують використовувати для зберігання деревини, виробів з корка, соломки, дерев’яної тари;
  • земельну ділянку під цією будівлею (цільове призначення — для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості).

Чи потрібно сплачувати за ці об’єкти нерухомого майна земельний податок і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Чи сплачувати земельний податок

Позаяк підприємство є власником земельної ділянки та використовує її у своїй господарській діяльності, воно звільнене від сплати земельного податку (пп. 4 п. 297.1 Податкового кодексу України; ПК).

Податківці звернули увагу на припис постанови ВСУ від 24.11.2015 № 826/14703/13-а. Суд визначив: якщо нерухоме майно передали в оренду іншим суб’єктам господарювання, земельний податок за землю під цим майном не сплачують. Для цього мають бути укладені та зареєстровані цивільно-правові угоди оренди земельної ділянки (як окремої, так і разом із наданням в оренду нерухомого майна). Ці угоди підтверджують факт використання земельної ділянки у господарській діяльності підприємства.

Нарахування плати за землю враховуючи зміни 2019 року

Чи сплачувати податок на нерухомість

Податківці зазначили, якщо об’єкт нерухомості належить промисловому підприємству (у значенні КВЕД), податком на нерухомість його не оподатковують. Але за двох умов:

  • будівля належить до класу 1251 «Будівлі промислові» Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000;
  • підприємство використовує її у власному промисловому виробництві.

Водночас ПК не передбачає, що об’єкти нерухомості, передані у платне користування третім особам, не оподатковуються податком на нерухомість.

Податок на нерухоме майно у 2019 році


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
117

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
24224

Податкова декларація з податку на нерухоме майно 2024

Встигніть подати форму податкової декларації з податку на нерухоме майно вчасно. Наші підказки допоможуть не схибити у цій нелегкій справі. Порядок заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно, бланк податкової декларації з податку на нерухоме майно — у консультації
59262

Огляд податкових змін закону № 1914-Х

Масштабне оновлення Податкового кодексу, яке зачіпає майже всі податки та ще й порядок їхнього стягнення. Резонанс викликають зміни в оподаткуванні продажу нерухомості, податок з доходів селянських господарств, а також зміни в рентній платі щодо залізної руди. Однак ще є зміни в акцизі, єдиному податку, адмініструванні податків. Що ж саме прийнято у законі – у цьому огляді
22361

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді