Товар придбали і поставили сільгоспвиробникові за агророзпискою: як обліковувати ПДВ

Підприємство придбаває у постачальника товар з умовою розрахуватися за нього в майбутньому. Придбаний товар підприємство постачає сільгоспвиробникові за договором купівлі-продажу і як забезпечення розрахунку отримує від нього товарну аграрну розписку. Вона містить безумовне зобов’язання такого сільгоспвиробника поставити у майбутньому сільгосппродукцію.

Отриману товарну аграрну розписку підприємство передає постачальникові за договором купівлі-продажу як розрахунок за товар, що раніше придбав у постачальника.

Земельна реформа 2019

Умови договору передбачають, що сільгосппродукцію сільгоспвиробник постачатиме не підприємству, а третій особі, яка набула право за товарною аграрною розпискою (тобто постачальникові товару).

Податківці пояснили: виписування товарної аграрної розписки та її видача як боргового інструменту з метою забезпечення боргових зобов’язань не спричинює окремих податкових наслідків з ПДВ у сільгоспвиробника.

Тобто, під час передачі (в т. ч. продажу) аграрної розписки як забезпечення розрахунку за раніше придбаний у постачальника товар підприємство не визначає податкових зобов’язань з ПДВ. На дату отримання аграрної розписки немає підстав формувати податковий кредит. Підприємство не має підстав визнавати податкові зобов’язання з ПДВ за правилами, встановленими пунктом 198.5 Податкового кодексу України (ПК).

За операцією з постачання товарів за договорами, за якими сільгоспвиробник видав товарну аграрну розписку, у підприємства на дату відвантаження підприємством товарів ( «перша подія» незалежно від дати видачі товарної аграрної розписки) виникає податкове зобов’язання з ПДВ (пп. «б» п. 187.1 ПК).

Під час придбання у постачальника товару підприємство формує податковий кредит у загальному порядку.

Якщо придбані у постачальника товари підприємство використовує в оподатковуваних ПДВ операціях (постачання сільгоспвиробникові), у нього під час постачання таких товарів та отримання від сільгоспвиробника аграрної розписки не виникає підстав нараховувати податкові зобов’язання за правилами, визначеними пунктом 198.5 ПК.

Коли сільгосптоваровиробник постачає сільгосппродукцію на виконання товарної аграрної розписки, у нього виникає податкове зобов’язання з ПДВ за правилами, визначеними пунктом 187.1 ПК, на дату відвантаження такої продукції особі, яка набула права за товарною аграрною розпискою.

Лист ДФС від 10.06.2019 № 2627/6/99-99-15-03-02-15/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
318

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2680

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10863

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
209

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
33619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді