Відсутність ТТН не є самостійним доказом нереальності госпоперації: позиція ВСУ

Підприємство звернулось до суду з позовом до ДФС про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення – рішення.

Підприємство вважає, що рішення податківців є безпідставні, необґрунтовані та базуються виключно на припущеннях. Натомість у підприємства є всі первинні документи, які підтверджують здійснення господарських операцій з контрагентом та свідчать про відсутність порушень податкового законодавства.

Суди перших двох інстанцій підтвердили: підприємство мало право на податковий кредит з огляду на реальність господарських операцій (від контрагента отримано товар).

Верховний Суд (далі – ВС) зазначив: наявність або відсутність окремих документів, як і деякі помилки чи неточності у їх оформленні, не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних випливає, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов ’язаннях платника податків у зв ’язку з його господарською діяльністю мали місце (відбулися). Певні недоліки в заповненні первинних документів носять оціночний характер.

Для підтвердження фактичного здійснення господарських операцій, враховують специфіку таких операцій та договорів, що їх регламентують, підприємство повинно мати відповідні належно оформлені первинні документи. В сукупності вони мають свідчити про беззаперечний факт реального вчинення господарських операцій, що є підставою для формування платником податкового обліку.

ВС вважає, що попередні суди обґрунтовано не взяли до уваги посилання ДФС на відсутність у позивача ТТН на отриманий від контрагентів товар. Оскільки відсутність транспортних документів на перевезення ТМЦ з наслідками формування бази оподаткування податком на прибуток та ПДВ не є обов`язковими при оподаткуванні операцій за договорами купівлі – продажу чи поставки. Вони є обов’язковими при оподаткуванні операцій за договорами саме перевезення.

Отже відсутність ТТН не може бути самостійним доказом безтоварності господарських операцій проведених з контрагентами. Натомість факт передання товару та набуття права власності на нього, підтверджують видатковими накладними, які наявні в матеріалах справи. Крім того як вбачається з договору постачання, укладеного між підприємство і постачальником, останній здійснює передачу товару на склад покупця. А отже обов ’язок щодо транспортування придбаних ТМЦ було покладено саме на постачальника (контрагента).

Постанова ВСУ від 24.05.2019 у справі № 826/7423/16


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Бухгалтерський облік ремонту автомобіля

Питання про ремонт може постати як внаслідок звичайного зносу, так і через ДТП. Як відобразити в обліку витрати ремонт автомобіля, що здійснюється з власні кошти підприємства. Розглянемо, відповідь на це питання у різних ситуаціях
34220

Договір перевезення вантажу: як оформити

Договір перевезення вантажу зустрічається у повсякденній діяльності будь-якого підприємства. Як обліковуються та оподатковуються такі договори, у чому різниця між перевезенням, транспортно-експедиторськими та допоміжними послугами, нюанси обліку цих послуг, про оформлення ТТН і актів наданих послуг – розповімо у консультації
56015

Додаткова угода про розірвання договору: зразок

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
89561

Товарний чек: зразок

Які обов’язкові реквізити товарного чека, яка його форма та зміст — про все це у статті
32325

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді