Контрагент через суд вимагає зареєструвати ПН — суд відмовить

Підприємство звернулось до Господарського суду з позовом зобов’язати його контрагента скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкові накладні (ПН) від господарських операцій за договором про постачання. Оскільки підприємство не може сформувати податковий кредит за такими операціями.

Господарський суд відмовив у відкритті провадження у справі у зв`язку з тим, що заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. Суд зазначив: обов`язок зі складання та реєстрації ПН виникає саме на підставі податкового законодавства, а проведення відповідних перевірок і встановлення фактів порушення вимог податкового законодавства є виключною компетенцією ДФС та відповідних податкових інспекцій. Податковим кодексом України передбачено певний порядок дій на випадок нереєстрації контрагентом ПН у ЄРПН. У разі ж бездіяльності суб`єкта владних повноважень позивач вправі звернутися до окружного адміністративного суду.

Апеляційний скасував ухвалу Господарського суду. Суд послався на те, що між сторонами існують правовідносини, підставою виникнення яких є господарський договір. Отже спір щодо спонукання відповідача виконати вимоги податкового законодавства має розглядатись і вирішуватись в залежності від встановлення судом обставин належного виконання сторонами умов такого договору та виникнення у сторін такого договору відповідних господарських зобов`язань. Тому такий спір підлягає вирішенню в судах господарської юрисдикції.

Контрагент не погодився з таким рішення і звернувся до Верховного Суду (ВС).

ВС зазначив: зобов’язання зареєструвати ПН в ЄРПН для включення до податкового кредиту суми ПДВ виникає саме з податкового законодавства, а не з договірних відносин. Тому є податковим, а не господарським зобов’язанням. Спори, які можуть виникнути між платниками ПДВ та державою в особі уповноваженого органу — суб’єкта владних повноважень щодо суми сплаченого податку, є адміністративними і мають розглядатися судами адміністративної юрисдикції.

Крім того ВС вважає, що висновок суду апеляційної інстанції є помилковим, і погодився з висновком суду першої інстанції про те, що спір не підлягає розгляду в судах господарської юрисдикції.

ВСУ звертає увагу, що обов’язок продавця зареєструвати ПН є обов’язком платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов’язком перед покупцем, хоча невиконання цього обов’язку може завдати покупцю збитків.

Тому позовна вимога покупця про зобов’язання продавця здійснити таку реєстрацію не є:

  • способом захисту у господарських правовідносинах;
  • не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

Натомість підприємство для захисту своїх прав може звернутись до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення ним за договором обов’язку щодо складення та реєстрації ПН.

Постанова ВС від 05.06.2019 № 908/1568/18


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
139198

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
202144

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
23988

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
484663

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
320326

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді