Податкову накладну складає філія: що врахувати

Якщо фактичну поставку товарів (послуг) здійснюють відокремлені філії, виникають певні труднощі при складанні податкових накладних (далі — ПН).

Для таких випадків є спеціальний механізм, у рамках якого головне підприємство може надати своїм філіям права щодо складання та реєстрації ПН.

Право складати ПН можна надати філії (або структурному підрозділу), якщо така філія самостійно здійснює поставку товарів/послуг та здійснює розрахунки з постачальниками/покупцями (споживачами).

Увага! Можливість філії здійснювати поставку та проведення розрахунків маєте закріпити в положенні про філію.

Порядок надання філії прав щодо складання та реєстрації ПН такий:

  1. підприємство видає наказ про надання філії прав щодо складання та реєстрації ПН;
  2. кожній філії присвоюють окремий числовий номер;
  3. маєте повідомити податковий орган за місцем реєстрацій підприємства (форма повідомлення — згідно з додатком 2 до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21). Таке повідомлення подають щорічно на початку року — разом із декларацією за перший звітний (податковий) період року (тобто разом з декларацією по ПДВ за січень або І квартал);
  4. отримуйте додатково для філії засоби ЕЦП (або КЕП) та надайте податковому органу за місцем реєстрації підприємства їх посилені сертифікати.

Філії можуть складати окремі ПН з моменту видання підприємством відповідного наказу.

Як нарахувати і сплатити ЄСВ БЕЗ ШТРАФІВ

Щоб ідентифікувати філію зазначайте додаткову інформацію в полях, передбачених для реквізитів ПН, а саме:

Реквізит ПН

Особливості заповнення

«Номер філії постачальника (продавця)»

Зазначають числовий номер філії. Якщо ПН складає головне підприємство, номер філії не проставляють.

«Постачальник (продавець)»

Зазначають найменування головного підприємства і через кому — назва філії

ЕЦП

На ПН, складені філією, ЕЦП накладається у такому порядку (БЗ 101.16):

- перший — ЕЦП посадової особи, якій делеговано право підпису ПН/РК;

- другий — ЕЦП, за правовим статусом прирівняний до печатки підприємства

Якщо підприємство має кілька торгівельних точок, на кожній з яких розрахункові операції проводять через окремі РРО, платник ПДВ може самостійно прийняти рішення стосовно правил, за якими він складатиме щоденні ПН:

  • окремі ПН за показниками Z-звітів кожного РРО;

або

  • одну «підсумкову» за день ПН за сумою показників усіх РРО.

Якщо торгівельна точка офіційно має статус філії, якій надали право складати ПН, зазначений принцип працює в межах філії. Тобто, в ПН зазначайте номер і найменування філії, а чи складати одну «підсумкову» ПН до всіх РРО, закріплених за цією філією, чи на кожний РРО окремо, — вирішує підприємство.

За матеріалами Офісу великих платників податків Державної податкової служби

Податкову накладну складає філія: що врахувати
Наталія ТОВЧЕНИК,експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
ДФС вкотре змінила критерії ризиковості податкових накладних і розрахунків коригування до них. А також зняла тавро «ризиковий» з новачків — платників ПДВ, які зареєструвалися менше ніж три місяці тому.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
533785

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336565

Розблокування податкових накладних

Якщо трапилося так, що вашу податкову накладну заблокували, варто докласти зусиль для її розблокування. У цьому допоможуть алгоритм розблокування податкових накладних у 2024 році та зразки, що будуть необхідні вам у процесі розблокування податкових накладних
146728

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
210875

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
24445

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді