Письмове попередження замість штрафу: проект Закону прийнято за основу

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу проект Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» від 02.09.2019 № 1233.

Нагадуємо, в законопроекті запропоновано застосовувати до роботодавців письмове попередження замість штрафу, які:

  • фактично допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору;
  • оформили працівника на неповний робочий час, а фактично працівник виконує роботи повний робочий час;
  • виплачують заробітну плату без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Якщо ж таке порушення буде вчинено повторно протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, то до такого роботодавця застосоють штраф у чотирьохкратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

А за не допуск до перевірки з вище названих питань загрожуватиме штраф у восьмикратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Також проект Закону передбачає зменшити розмір штраф до суми двократного розміру мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення за не недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також гарантій та пільг працівників, залучених до виконання

За усі інші порушення вимог трудового законодавства до роботодавців застосовуватимуть письмове попередження. За повторне порушення протягом 12 календарних місяців з дати виявлення порушення, роботодавця чекатиме штраф у розмірі мінімальної заробітної плати.

За матеріалами Верховної Ради України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
98805

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
42010

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді