Кредитні кошти поклали на депозит — це господарська діяльність

Дисконтуємо ВСЕ: Мінфін «узаконив» жах усіх бухгалтерів

Контролери вважають, що підприємство не мало права включати до витрат нараховані проценти у різниці між отриманими позивачем відсотками за депозитними договорами з банком та сумою сплачених позивачем банку процентів за користування кредитними коштами. Адже кредит надали для поповнення обігу коштів, однак отримані кредитні кошти направили на депозитний рахунок.

Кредитні кошти поклали на депозит — це господарська діяльність

Суди попередніх інстанцій встановили, всі кредитні кошти, отримані підприємством за кредитними договорами, воно використало в межах господарської діяльності на господарські потреби. Доводи податківців про завищення підприємством витрат, що враховують при визначенні об’єкта оподаткування, на суму різниці між сплаченими позивачем процентами за користування кредитом та отриманими процентами за депозитними договорами, суд касаційної інстанції вважає безпідставними. Підприємство мало право залучати кредитні кошти для використання в господарській діяльності, самостійно спрямовуючи їх на господарські потреби.

Верховний суд теж вважає, що підприємство правомірно віднесло до складу витрат, витрати на нарахування процентів за використання кредитами.

Постанова ВС від 03.12.2019 у справі № 820/8815/14


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51337

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30663

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12585

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5430

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді