Як заповнити розділ 3 повідомлення № 20-ОПП

При заповненні розділу 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» Повідомлення № 20-ОПП керуйтесь Пам’яткою для заповнення

Як заповнити розділ 3 повідомлення № 20-ОПП

Професійна сертифікація за МСФЗ

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (даліПовідомлення № 20-ОПП) є додатком № 10 до Порядку обліку платників податків і зборів, що затвердив Мінфін наказом від 09.12.2011 № 1588 (далі — Порядок № 1588).

Розділ 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» Повідомлення № 20-ОПП заповнюйте наступним чином:

  • за першого надання — зазначайте всі об’єкти оподаткування;
  • при наступному поданні — зазначайте новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування щодо якого відбулися зміни.

Графа 2 «Код ознаки надання інформації» розділу 3 має значення:

  • 1 — первинне надання інформації про об’єкти оподаткування;
  • 3 — зміна відомостей про об’єкт оподаткування;
  • 6 — закриття об’єкта оподаткування.

При поданні інформації про новий об’єкт оподаткування у графу 2 «Код ознаки надання інформації» вносьте значення «1 — первинне надання інформації про об’єкти оподаткування».

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, зазначайте оновлену інформацію про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. У графу 2 «Код ознаки надання інформації» вносьте значення «3 — зміна відомостей про об’єкт оподаткування».

У разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформацію щодо такого об’єкта оподаткування надавайте в повідомленні двома рядками:

  • в одному — зазначайте інформацію про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється (у графу 2 вносьте значення «6 — закриття об’єкта оподаткування»);
  • у другому — оновлену інформацію про об’єкт оподаткування, який створили чи відкрили на основі закритого (у графу 2 вносьте значення «1 — первинне надання інформації про об’єкти оподаткування»), при цьому ідентифікатор об’єкта оподаткування змінюйте.

Графу 3 «Тип об’єкта оподаткування» заповнюйте відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування.

Графу 4 «Найменування об’єкта оподаткування» (зазначайте за наявності) заповнюйте якщо об’єкт обліковуєте з найменуванням.

Графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» — це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, який визначаєте самостійно. Складається з п’яти знаків.

Наприклад:

для кафе ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 24700001, де 247 — код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування, 00001 — внутрішній ідентифікатор, прийнятий самостійно.

У разі зміни місцезнаходження об’єкта оподаткування зазначайте нове місцезнаходження такого об’єкта.

Графи 6 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» заповнюйте відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ).

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» зазначайте: 1 — будується/готується до введення в експлуатацію; 2 — експлуатується; 3 — тимчасово не експлуатується; 5 — непридатний до експлуатації; 6 — об’єкт відчужений/повернутий власнику; 7 – зміна призначення/перепрофілювання; 8 — орендується; 9 — здається в оренду.

У графі 10 «Вид права на об’єкт» вказуйте: 1 — право власності; 2 — право володіння; 3 — право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій); 4 — право господарського відання; 5 — право оперативного управління; 6 – право постійного користування; 7 — право довгострокового користування або оренди; 8 — право короткострокового користування, оренди або найму; 9 — іпотека; 10 — довірче управління майном.

На підставі проставленої відповідної позначки в графі 11 здійснюють взяття на облік платника за неосновним місцем обліку в податковому органі за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Графу 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» заповнюйте у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному держоргані з отриманням відповідного реєстраційного номера. Наприклад, таким номером є:

  • кадастровий номер — для земельної ділянки;
  • реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна — для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки;
  • номер кузова транспортного засобу — для легкового автомобіля;
  • номер шасі транспортного засобу — для вантажного автомобіля та причепа;
  • бортовий реєстраційний номер — для суден;
  • реєстраційний знак — для повітряних суден тощо.

Коли надаєте повідомлення № 20-ОПП застосовуйте принцип укрупнення інформації, яку надаєте про об’єкт оподаткування.

Наприклад, якщо подаєте інформацію про об’єкти оподаткування — офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування. При цьому у найменуванні зазначте: офіс, склад, склад-магазин.

Принцип укрупнення інформації не застосовуйте під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному держоргані з отриманням відповідного реєстраційного номера. Наприклад, у повідомленні № 20-ОПП надаєте інформацію і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці.

Інформацію про об’єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких перебуваєте на обліку за неосновним місцем обліку, перевіряйте в приватній частині Електронного кабінету (п. 8.8 розд. VIII Порядку № 1588).

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33455

20-ОПП: зразок заповнення форми

Існує спеціальне обов’язкове повідомлення про об’єкти, які є джерелом доходу платника податку, або такі, що пов’язані з оподаткуванням, наприклад легкові автомобілі, земельні ділянки, а також кіоски, магазини та інші торговельні точки тощо. Це так звана форма 20-ОПП. Коли її подавати, які наслідки за неподання, невірну чи помилкову інформацію в ній, як її слід заповнювати та коли оновлювати, – у консультації експерта на конкретних зразках для різних ситуацій
293464

Електронне декларування 2024

Електронне декларування – це повідомлення про доходи, наявне майно, яке подають чиновники та прирівняні до них особи з метою запобігання корупції та збагаченню за рахунок держави й громадян. Яким електронне декларування є тепер, які були останні зміни в електронному декларуванні, які відомості вносити в антикорупційну декларацію та інструкції щодо її заповнення – в огляді
6766

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13890

Арешт майна 2024

Розбираємо, що таке арешт майна, яке майно можуть арештувати, коли податкова може застосувати адміністративний арешт майна, що означає повний та умовний адміністративний арешт майна
2000

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді