Працівник не отримував зарплату нібито через небажання: чи правомірний штраф Держпраці

UA RU

Працівник агрофірми звернувся на Урядову гарячу лінію зі скаргою, що йому не виплачують заробітну плату та з інших питань трудового законодавства.

Вказане повідомлення стало підставою для проведення інспекційного відвідування, за результатами якого складено акт та припис про усунення виявлених порушень.

Працівник не отримував зарплату нібито через небажання: чи правомірний штраф Держпраці

В акті зафіксовано, зокрема, порушення з боку підприємства — невиплату зарплати за період з листопада 2016 року по серпень 2019 року у розмірі 86320 грн.

На підставі акта на СВК накладено штраф у сумі 12519 грн за порушення вимог частини 2 статті 115 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) — порушення строків виплати заробітної плати.

При перевірці виконання СВК вимог припису та усунення порушень Держпраці провела повторне інспекційне відвідування. Встановлено, що згідно з довідкою СВК заробітна плата працівнику за період з листопада 2016 року по серпень 2019 року не виплачена у зв`язку з небажанням цього працівника її отримувати у касі агрофірми, банківського рахунку для перерахування коштів останній не має.

Кабмін змінив порядок перевірок Держпраці: чого чекати роботодавцям

Суд першої інстанції погодився з такими доводами СВК та дійшов висновку про відсутність у підприємства об`єктивної можливості провести розрахунок та виплату заробітної плати.

Проте суд апеляційної інстанції дійшов іншого висновку. Колегія суддів вказала, що в ході інспекційного відвідування встановлено факт порушення позивачем строків виплати заробітної плати. Її не виплачували майже три роки, про що не заперечує підприємство.

Вказана обставина свідчить про порушення частини 1 статті 115 КЗпП, що є підставою для притягнення до відповідальності відповідно до абзацу 3 частини 2 статті 265 КЗпП.

Надаючи оцінку актам, складеним касиром та бухгалтером СВК про відмову працівника від отримання заробітної плати, суд апеляційної інстанції вважає, що вони не є достатніми та належними у спростування вини роботодавця щодо невиплати зарплати. Адже, зі змісту вказаних актів зрозуміло, що працівник відмовлявся від отримання заробітної плати у присутності свідків, при цьому жодних даних щодо вказаних осіб та їх підписів акти не містять, так само як і дати їх складання.

Тому, апеляційний суд доходить висновку, що постанова про накладення штрафу у розмірі 12519 грн прийнята Держпраці в межах наданих законом повноважень, є обґрунтованою та правомірною.

За інформацією Держпраці у Кіровоградській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72524

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
4017

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38646

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91303

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді