Керівник йде у відпустку на 45 днів: хто повинен підписувати документи у цей час

UA RU

Працівники, які перебувають у відпустці чи на лікарняному, у розумінні трудового законодавства не можуть вважатися такими, що виконують в цей період роботу, обумовлену трудовим договором.

Керівник йде у відпустку на 45 днів: хто повинен підписувати документи у цей час

У листі Мінсоцполітики від 17.10.2016 № 376/06/186-16 наголошено на неможливості виконання керівником (головним бухгалтером) посадових обов’язків у період відпустки.

Тому доцільно визначити осіб, які б тимчасово виконували обов’язки керівника у разі його відсутності. Зазвичай найчастіше обов’язки директора/головбуха виконують їх заступники, якщо заступника немає – керівник структурного підрозділу (заступник головбуха, рядовий бухгалтер) та інше.

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Крім того до штату підприємства можна ввести посади, наприклад заступника керівника, обіймаючи яку працівники виконуватимуть обов’язки керівника (головного бухгалтера) у разі тимчасової відсутності останніх.

Спростить ситуацію, якщо питання призначення виконуючих обов’язки директора (головного бухгалтера) будуть прописані у посадових інструкціях працівників, які будуть тимчасово заміняти.

Виконання обов’язків керівника (головного бухгалтера) під час відпустки може здійснюватися шляхом:

  • відкликання працівника з відпустки у встановленому порядку. При цьому законодавством визначено вичерпні випадки, коли допускається відкликання: згідно із ч. 8 ст. 79 КзПП України відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства. Тобто приклад, який ми розглядаємо не підпадає під ці обставини;
  • передачі повноважень (у тому числі права підпису) іншому працівнику . Треба зазначити, що водночас Мінсоцполітики в листі від 21.07.2011 № 590/13/84-11 указує, що виконання службових обов’язків за більш відповідальною посадою за тимчасово відсутнього працівника, коли це пов’язано з розпорядчими функціями, є тимчасовим заступництвом.

Підприємство може самостійно визначати, який варіант оформлення тимчасово виконуючого обов’язки директора/головбуха вибрати в такому випадку. Адже із цього приводу чинне законодавство обмежень не встановлює.

Оформити тимчасового наступника директора/головбуха можна шляхом:

  • тимчасового заступництва (заміщення). Працівник звільняється від своєї основної роботи й виконує виключно обов’язки директора/головбуха;
  • виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. У такому випадку працівник буде виконувати обов’язки директора/головбуха без звільнення від своєї основної роботи.

Виконання обов’язків іншого працівника у табелі обліку робочого часу виконання окремо не відображають, так як це відбувається протягом робочого часу поряд із виконанням основних обов’язків працівника. Окремий наказ керівника на припинення виконання функцій відсутнього працівника також оформляти не треба.

За інформацією Держпраці у Одеській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163807

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392907

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3686

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді