Поставка товарів на умовах DPU: на яку дату визначати ПДВ-зобов’язання

UA RU

ІНКОТЕРМС 2020: ТЕКСТ+АНАЛІТИКА⋙

Підприємство в господарській діяльності при укладені договорів поставки товарів використовує умови DPU «Поставка в місці з розвантаженням» (в редакції Інкотермс 2020). Тобто датою переходу права власності на партію товару від продавця покупцю є дата відвантаження цієї партії товару в місці поставки товару. На яку дату визнавати податкові зобов’язання з ПДВ?

Що таке план BEPS і як працюватимуть правила основної і ділової мети

Поставка товарів на умовах DPU: на яку дату визначати ПДВ-зобов’язання

При постачанні товарів, оплата за які не відбулася і постачальник не визначає податкові зобов’язання за касовим методом, датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ є дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо).

Отже, дата виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів не завжди залежить від дати переходу права власності на товар.

Підтвердженням дати, на яку припадає початок передачі (переміщення) товару, є дата, яка визначає фізичне переміщення товару зі складу (або будь-якого місця зберігання) продавця з метою доставки зазначеного товару покупцеві. Це може бути дата, вказана у документах на перевезення (переміщення, пересилання) товару, які відповідно до статті 307 ГК оформляють в установленій формі з складанням комплекту перевізних документів з урахуванням виду транспорту, яким здійснюють перевезення.

Відповідно до вимог пункту 201.1 ПК постачальник на дату першої з подій — на дату відвантаження товару, зобов’язаний був в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Врахуйте, що згідно зі статтею 1 ПК відносини, що виникають у сфері справляння податків регулюють виключно норми ПК, а тому врегулювання в рамках договору питань, що віднесені до сфери регулювання податкового законодавства, є неправомірним. Відповідно до частини 2 статті 1 ЦК до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовують, якщо інше не встановлено законом.

Тому перенесення дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ на підставі умов договору на інший строк, ніж визначений ПК, не відповідає нормам ПК.

Лист ДПС від 04.09.2020 № 3698/ІПК/99-00-05-06-02-06


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55637

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
765

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3058

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді