Cтаж роботи медпрацівника менше 6-ти місяців: чи будуть обмеження у виплаті лікарняних на ізоляції

UA RU

Професійна сертифікація головбуха медичного КНП — 2020 СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

Починаючи з 19.05.2020 медичні працівники мають право на оплату листка непрацездатності, виданого з причини «11- ізоляція від COVID-19» в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу застрахованої особи починаючи з шостого дня непрацездатності.

Cтаж роботи медпрацівника менше 6-ти місяців: чи будуть обмеження у виплаті лікарняних на ізоляції

Якщо медичний працівник захворів у зв’язку з інфікуванням коронавірусною інфекцією та захворювання не визнано гострим професійним, йому видають листок непрацездатності з причиною непрацездатності «загальне захворювання». Допомогу по тимчасовій непрацездатності в такому випадку надають на загальних підставах, а саме: починаючи з шостого дня непрацездатності залежно від страхового стажу.

У випадку відсутності шестимісячного страхового стажу у дванадцятимісячному періоді перед настанням страхового випадку (в тому числі тимчасової непрацездатності медичного працівника внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу, якщо листок непрацездатності видано з причини — «загальне захворювання», а також з причини «ізоляція від COVID-19») потрібно застосовувати обмеження встановлене частиною першою статті 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV

Даною нормою визначено, що застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачують страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

А як же бути з ізоляційними лікарняними звичайних працівників?

Не медпрацівникам лікарняні на період самоізоляції оплачують 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Із роз’яснення фахівців Фонду соцстраху стає зрозуміло, що якщо у «звичайного працівника» відсутній шестимісячний страховий стаж у дванадцятимісячному періоді перед настанням страхового випадку, то при розрахунку ізоляційних лікарняних буде спрацьовувати два обмеження:

  • розмір лікарняних тільки 50% середньої заробітної плати (доходу);
  • лікарняні розраховують виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачують страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

За інформацією Управління ФСС в Харківській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
34

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
47

Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення
217

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9025

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
85

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді