Строки надання письмового аудиторського висновку, що підтверджує фінзвітність КІК

У ДПС пояснили протягом якого строку фізособа-контролююча особа зобов’язана надати письмовий аудиторський висновок, що підтверджує фінансову звітність КІК, на запит контролюючого органу

image59

Вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт про КІК) встановили пунктом 39-2.5 Податкового кодексу України; ПК. Зокрема, передбачили, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про КІК до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі.

До Звіту про КІК в обов’язковому порядку додають завірені належним чином копії фінзвітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.

Якщо законодавством іноземної юрисдикції податкового резидентства КІК не передбачили обов’язку складання фінзвітності, контролююча особа повинна забезпечити складання фінзвітності КІК відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності.

За наявності у контролюючого органу сумнівів щодо достовірності поданої фінзвітності КІК контролюючий орган має право вимагати надання письмового висновку аудиторської компанії, що підтверджує фінзвітність КІК, не раніше ніж через 15 місяців після завершення звітного періоду, щодо якого розраховують скоригований прибуток КІК (абз. 3 пп. 39-2.3.1 ПК).

Такий письмовий висновок надає аудиторська компанія, що має право на проведення аудиту фінзвітності у відповідній іноземній юрисдикції, та не може містити негативний висновок або відмову від надання висновку (абз. 4 пп. 39-2.3.1 ПК).

Під час проведення перевірки контролююча особа зобов’язана забезпечити надання контролюючому органу за його запитом копії первинних документів щодо окремих або всіх операцій КІК. Документи подає протягом одного місяця з дати отримання платником відповідного запиту в засвідчених копіях. У разі подання документів англійською мовою переклад українською мовою не вимагають.

При необхідності отримання додаткових документів, що підтверджують здійснення фінансово-господарських операцій КІК під час проведення перевірки, їх надає платник протягом 30 календарних днів з дати отримання додаткового запиту контролюючого органу.

При наявності сумнівів щодо достовірності або повноти наданих документів або ненадання повного комплекту документів контролюючий орган може вимагати від контролюючої особи надання аудиторського висновку щодо фінзвітності КІК, який не може містити відмову від надання висновку або негативного висновку.

При наданні контролюючою особою аудиторського висновку аудиторської компанії, що має право на проведення аудиту фінзвітності у відповідній іноземній юрисдикції, що підтверджує фінансові результати КІК, такий аудиторський висновок є достатнім документом, на основі якого визначають прибуток КІК до оподаткування та обчислюють скоригований прибуток КІК. Подання контролюючою особою такого аудиторського висновку не потребує надання нею додаткових документів для підтвердження прибутку КІК до оподаткування.

Тож, на запит контролюючого органу фізособа-контролююча особа зобов’язана надати письмовий аудиторський висновок, що підтверджує фінзвітність КІК, протягом одного місяця, тобто не пізніше 30 календарних днів, з дати отримання платником запиту контролюючого органу.

За інформацією ДПС у Черкаській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2431

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7746

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33093

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
65692

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді