У скриньці РРО не вистачає готівки: як оформити повернення коштів за товар

Якщо у скриньці РРО недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, касир звертається до бухгалтерії, щоб з каси видали певну суму готівки для повернення покупцю

 У скриньці РРО не вистачає готівки: як оформити повернення коштів за товар

РРО: робота, помилки та штрафи

Реєстрація видачі коштів у разі повернення товару або скасування помилково проведеної через реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) суми розрахунку здійснюють шляхом реєстрації від’ємної суми. При цьому забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно» (п. 7 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547).

Якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, складає акт про видачу коштів.

В акті зазначає:

  • дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги);
  • відомості про товар (послугу);
  • суму виданих коштів;
  • номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару (отримання послуги).

Такий самий акт складають за скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку або помилково вибраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо).

В акті зазначають дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Акти про видачу коштів та акти про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку, помилкової форми оплати зберігають упродовж трьох років. При цьому госпсуб’єкт зобов’язаний надати зазначені акти податковим органам під час проведення перевірки.

Видачу готівки з кас проводять за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Це передбачили пунктом 26 розділу ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, що затвердив НБУ постановою від 29.12.2017 № 148 (далі — Положення № 148).

Якщо у скриньці РРО недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, касир повинен звернутися до бухгалтерії підприємства, щоб з каси видали певну суму готівки для повернення покупцю.

Касир РРО, отримавши з каси бухгалтерії кошти, вносить їх до касового апарату шляхом проведення «службового внесення». Крім того визначено, зокрема, що підприємці касової книги не ведуть (п. 39 розд. IV Положення № 148).

Якщо у скриньці РРО, який використовує ФОП, недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, така особа вносить готівку до скриньки РРО за допомогою операції «службове внесення».

За інформацією ДПС у Чернівецькій області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52146

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1715

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
66931

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді