Виправляємо помилку в коді пільги податкової накладної

Податківці пояснили, яким чином виправити помилку, допущену в графі 9 «Код пільги» податкової накладної

image19

Порядок заповнення податкової накладної затвердив Мінфін наказом від 31.12.2015 № 1307 (далі — Порядок № 1307).

Код пільги зазначається у графі 9 податкової накладної (ПН), яка заповнюється у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ (пп. 7 п. 16 Порядку № 1307).

Код відповідної пільги з ПДВ зазначається згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДПС станом на дату складання ПН.

У разі здійснення коригування сум податкових зобовʼязань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не повʼязаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до статті 192 Податкового кодексу України постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до ПН (далі — РК) за формою згідно з додатком 2 до ПН.

У разі складання РК з метою виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не повʼязаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, у РК зазначайте виправлені дані.

Коригування графи 9 «Код пільги» табличної частини розділу Б ПН, у зв’язку з виправленням помилок (зазначили невірний (помилковий) код пільги), допущених при складанні ПН, не повʼязаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, здійснюйте у такому порядку:

  • показники рядка ПН, що коригуєте, зазначайте із знаком «–» окремо в кожній графі;
  • додайте новий рядок з виправленими показниками, якому присвойте новий черговий порядковий номер, що не зазначали в ПН.

При цьому рядку ПН, що коригуєте, зазначеному із знаком «–», та новому рядку з виправленими показниками, що його замінює, присвоюйте однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначайте у графі 2.2 табличної частини розділу Б РК, та вкажіть код причини коригування «104».

За інформацією ДПС у Закарпатській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308471

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27473

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28292

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9607

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді