Не склали графік відпустки — сплатіть штраф

Із 1 квітня штраф за відсутність графіку відпустки у підприємства або ФОПа складає 8 000 грн

image39

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи-підприємця. Складання графіка встановлено для всіх роботодавців незалежно від чисельності працівників.

Графік відпусток складають на кожен календарний рік не пізніше ніж до 5 січня поточного року. Узгоджений графік відпусток дозволяє організувати планомірне надання щорічних відпусток усім працівникам.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Працівника зобов'язані письмово повідомити про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Якщо працівник виявив бажання використати щорічну відпустку в інший період, ніж передбачений графіком відпусток, це питання вирішують за погодженням сторін трудового договору (між працівником та роботодавцем).

У такому разі заявник має написати заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку у зазначені в ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести її на інший період.

На підставі цієї заяви видають наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Роботодавець вправі як задовольнити прохання працівника про перенесення строків щорічної відпустки, визначених графіком, так і відмовити йому.

Форма графіка надання відпусток може бути довільна.

У графіку достатньо зазначити місяць і заплановану кількість днів відпустки. А коли саме працівник піде у відпустку, визначають за два тижні до її початку наказом керівника.

До графіка відпусток включають такі щорічні відпустки:

Відсутність графіка відпусток розглядають, як «інше порушення вимог законодавства про працю».

За такі порушення передбачили фінансові санкції відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю у вигляді штрафу в розмірі мінімальної заробітної плати. З 01.04.2024 штраф становить 8 000 грн.

За інформацією Держпраці


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392624

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3677

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — в огляді
162888

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
31795

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді