Чи можна відкликати подану заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

ГУ ДПС у Тернопільській області інформує, що порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої — третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1—298.1.4 Податкового Кодексу України.

Чи можна відкликати подану заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Щоб обрати або перейти на спрощену систему оподаткування, суб’єкт господарювання подає до органу контролю за місцем податкової адреси заяву (п. п. 298.1.1 ПК).

Заяву можете подавати за власним вибором, якщо інше не передбачено ПК, в один із таких способів:

  • особисто або через уповноважену особу;
  • надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 №851-ІV та «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII;
  • державному реєстратору під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації ФОП. Таку заяву або відомості передайте до органів контролю в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Зареєстровані ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки ЄП, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (пп. 298.1.2 ПК).

Зареєстровані суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки ЄП, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками ЄП з дня їх державної реєстрації.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПК, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу контролю не пізніше ніж за 15 календарних днів (далі — к. дн.) до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може перейти на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 к. дн. до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу контролю заяву.

Платники ЄП можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПК, з 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Норми ПК не передбачають можливості відкликати ФОП подану заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
574856

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106371

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1657

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді