Чи включають курсові різниці до доходу юрособи-платника ЄП третьої групи

Дохід юридичної особи — платника єдиного податку (ЄП) третьої групи — це будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, що отримали протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 Податкового кодексу України (ПК; пп. 292.1.2 ПК).

Чи включають курсові різниці до доходу юрособи-платника ЄП третьої групи

Інструкція та зразки заяви, щоб перейти на 2% єдиного податку

Юридичні особи — платники ЄП третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів і витрат із урахуванням положень підпунктів 44.2 та 44.3 ПК (абз. 5 п. 296.1 ПК).

Юридичні особи — платники ЄП, які відповідають критеріям у підпункті 291.4.3 ПК, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (абз. 3 п. 44.2 ПК).

Підприємства, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, з метою складання фінансової звітності визнають доходи та витрати за НП(С)БО (п. 9 розд. І НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»).

Курсова різниця — різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах (п. 4 НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»).

Монетарні статті — це статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи та зобов’язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

Монетарні статті в іноземній валюті відображають із використанням валютного курсу на кінець дня дати балансу (пп. «а» п. 7 НП(С)БО 21).

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проведіть на дату балансу, а також на дату господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики). Для визначення курсових різниць на дату балансу застосуйте валютний курс на кінець дня дати балансу. При визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосуйте валютний курс на початок дня дати здійснення операції. Підприємство може провести перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня (абз. 1 п. 8 НП(С)БО 21).

Отже, юридична особа — платник ЄП визначає курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату господарської операції згідно з вимогами НП(С)БО.

У податковій декларації юридичної особи — платника ЄП зазначте лише обсяг доходу. Відображення витрат не передбачено.

Враховуючи вищевикладене, позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включайте до складу доходів. Від’ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не зменшує базу оподаткування ЄП.

За інформацією ЗІР, категорія 108.01.02


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 2024: умови перебування

Що таке єдиний податок? Єдиний податок передбачає звільнення від сплати деяких податків, більш прості підходи до ведення обліку та звітності. На ньому можуть перебувати як юрособи, так і фізособи-підприємці. Про групи єдиного податку в 2024 році, про єдиний податок і воєнний стан, хто може перебувати на кожній з них та за яких умов, а хто взагалі не має права бути єдинником – у консультації
278876

Податкова декларація платника єдиного податку 2024: зразки заповнення

Облік на спрощеній системі простий, податкова декларація платника єдиного податку не складна, але її треба вчасно подати та заповнити. У цій консультації зразки декларації, а також особливості складання декларації з ЄП для фізосіб, декларація для І, ІІ та ІІІ груп, декларація 1, 2 та 3 група ЄП за новою формою разом із заповненням додатка ЄСВ
220515

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування: зразок заповнення

Якими можуть бути причини відмови від спрощеної системи оподаткування, у які терміни таку відмову можна зробити, якою є форма заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування та як її заповнити – у консультації
108

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13704

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді