ДПС має право перевірити наявність у платника податків ТМЦ

Позиція суду: платник має допустити ДПС до місця зберігання товарів, щоб перевірити, чи дійсно він використовує імпортовані ТМЦ у межах господарської діяльності.

osnovni_fondu.jpg

Як із 1 серпня застосовувати 0% ПДВ у разі постачання товарів для транспорту і пального

Підприємство подало податкову декларацію з ПДВ за травень 2021 року. До декларації долучило розрахунок суми бюджетного відшкодування і заяву про повернення суми бюджетного відшкодування у сумі 11 428,92 тис. грн.

Під час перевірки представники ДПС попрохали платника показати залишки товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ). Але він їм відмовив у цьому. Дані інвентаризації, яку провів платник, контролери не могли врахувати як підтвердження заявлених показників бюджетного відшкодування, оскільки:

  • у зберігача товарів відсутні відповідні матеріально-технічні ресурси для ведення відповідної діяльності;
  • факт доставки товарів до місця призначення не підтверджений первинними матеріалами;
  • наявні розбіжності між даними бухобліку платника щодо місця зберігання товарів і даними договору про відповідальне зберігання ТМЦ.

На момент виникнення спірних правовідносин імпортований на територію України товар платник не реалізував.

Право позивача на бюджетне відшкодування ДПС не визнала через неможливість установити фактичне місцезнаходження та наявність ТМЦ, які підприємство імпортувало на територію України.

Судді підтвердили, що ДПС законно вимагала, щоб платник забезпечив контролерам доступ до місця зберігання ТМЦ. Це потрібно для того, щоб перевірити дійсність наміру платника використати імпортовані ТМЦ у межах своєї господарської діяльності.

Під час податкової перевірки контролери встановили, що у зберігача товарів немає необхідної матеріально-технічної бази для виконання зобов’язань за договором. Судді не погодилися з доводами платника про те, що він не міг допустити ДПС до місця зберігання ТМЦ, оскільки не має згоди на це від зберігача товарів.

Матеріали, які представив платник:

  • свідчать лише про імпорт товарів на митну територію України та оплату митних процедур і зборів;
  • не підтверджують достатньо той факт, що платник використовує імпортовані товари у господарській діяльності.

За сукупністю обставин суд вважає правильними висновки ДПС про те, що платник:

  • не підтвердив право на бюджетне відшкодування;
  • має нарахувати податкові зобов’язання, скласти і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних зведену податкову накладну за товарами в операціях, які не пов’язані з його господарською діяльністю.

За інформацією ГУ ДПС в Одеській області


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Заперечення на акт перевірки: подання та розгляд

Перевірка ДПС пройшла, ви отримали акт перевірки, але не погоджуєтеся з його положеннями. Окрім проведення адміністративного або судового оскарження рішень ДПС є ще один механізм — це подання заперечення на акт перевірки. Сьогодні в консультації про заперечення на акт перевірки, строки подання заперечення на акт перевірки та розгляд заперечення на акт перевірки
64228

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
15121

План-графік податкових перевірок на 2024 рік

Станом на 30.08.2024 ДПС оприлюднила оновлений план-графік податкових перевірок 2024. Змін зазнали розділи І та ІІ плану-гграфіку. У статті скачаєте актуальний план-графік податкових перевірок 2024
164595

Фінансовий моніторинг у 2024 році

Що слід знати про фінансовий моніторинг при здійсненні своїх платежів, що таке порогові та підозрілі операції, як бути у ситуації відмови банку у проведенні платежу з вимогою довести законність коштів? Яку інформацію про клієнта бухгалтери-підприємці та аудитори мають передавати до Держфінмоніторингу? Кінцеві бенефіціари – хто це та що буде, якщо про них не повідомити. Ці та пов’язані питання – в огляді експерта
71817

Податкові перевірки: як підготуватися

Належна підготовка до податкової перевірки — запорука успіху бухгалтера. У консультації розповімо не лише про те, як підготуватися, а й про найголовніші правила поведінки під час податкової перевірки
6030

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді