Банки пропонують новий депозит — із захистом від валютного курсу

21 жовтня НБУ запровадив додатковий інструмент, який допоможе населенню зберегти гривневі заощадження, — депозит із захистом від зміни валютного курсу.

groshi_gruvni_valuta.jpg

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

Після завершення строку депозиту (щонайменше за шість місяців), вкладник отримає не лише початкову суму та невеликий процент, а й відсоткову винагороду, пропорційну до зміни офіційного курсу гривні до долара за період дії депозиту (якщо така зміна відбудеться).

Це те саме, що придбати зараз валюту за офіційним курсом НБУ, покласти її на рахунок у банку, а за пів року продати її за актуальним на той момент курсом НБУ. Фактично йдеться про інструмент для страхування заощаджень від ризику курсового знецінення.

Нацбанк відповів на поширені питання щодо нового виду депозиту.

— Чи отримаю я свої заощадження в доларах після завершення депозиту?

— Ви отримаєте не валютні, а гривневі кошти, перераховані за офіційним курсом на момент завершення строку депозиту. Якщо гривня послабиться, сума вашого заощадження збільшиться на суму зміни офіційного курсу гривні.

— Чи правда, що тепер усі валютні депозити видаватимуть у гривні?

— Ні. Валютні депозити банки повертатимуть у валюті. Умови за вашими валютними депозитами не змінять, вони захищені законом. Отже, запровадження нового продукту не змінює правила для інших депозитів.

— Який сенс відкривати депозит із захистом від валютного курсу, якщо можна просто купити валюту, зокрема онлайн з розміщенням на депозит від трьох місяців?

— Новий депозит — це альтернативна опція, в якій відсутні обмеження за сумою вкладу. Тимчасом купівля валюти з розміщенням на депозит наразі обмежена сумою в 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті).

Курс за новим депозитом прив’язаний саме до офіційного курсу (зараз 36,6 грн/дол.). Водночас більшість банків пропонують купити валюту онлайн під депозит за курсом 37,5—38,5 грн/дол., а готівкову валюту — дорожче.

За інформацією НБУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
122

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129055

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73896

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
193

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді