Які ФОП першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок з 01.08.2023

З 1 серпня 2023 року скасували можливість для ФОПів-єдинників першої та другої групи не сплачувати єдиний податок. Але є винятки

dekl_ep_4gr_2001.jpg

⚡ Усе про ФОП

З 01.08.2023 ФОПи-єдинники першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок (далі — ЄП) за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому завершать такі активні бойові дії, припинять можливість бойових дій або завершать тимчасову окупацію (п. 11 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України; ПК).

Платники, які скористалися правом не сплачувати ЄП, не заповнюють декларацію за період, в якому ЄП не сплачували. Крім того, податківці не проводять для них нарахування авансових внесків з ЄП, що визначили пунктом 295.2 Податкового кодексу України.

Податкові зобов’язання із сплати ЄП нараховують таким платникам ЄП за періоди, за які був сплачений ЄП, що відобразили в декларації.

Штрафні санкції та пеню за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з ЄП до таких платників не застосовують.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначають відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Норми пункту 11 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПК не застосовують з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому провели держреєстрацію зміни місцезнаходження ФОП на іншу, ніж територію бойових дій або тимчасово окуповану рф, територію України.

За інформацією ДПС в Дніпропетровській області

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
766

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91397

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
571097

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді