Примусове виконання рішень під час дії воєнного стану: роз’яснення Мінюсту

06.05.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» від 11.04.2023 № 3048-IX

Примусове виконання рішень під час дії воєнного стану: роз’яснення Мінюсту

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Законом, зокрема, виклали в новій редакції пункт 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Цією редакцією змінили порядок розпорядження фізособами-боржниками коштами, на які накладений арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022.

Фізичні особи-боржники, на кошти яких наклали арешт виконавці, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2-х розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 01.01 поточного календарного року (13 400 грн). А також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом.

Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюють.

У разі якщо арешт наклали на кошти на декількох поточних рахунках фізособи-боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, а також у разі наявності декількох виконавчих проваджень, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізособи-боржника в одному банку. Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізособа-боржник може здійснювати видаткові операції.

Для визначення такого поточного рахунку у банку фізособа-боржник звертається до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

Заява подають:

  • у паперовій формі (нарочно або засобами поштового зв’язку);
  • або в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV.

У заяві фізособа-боржник обов’язково зазначає:

  • номер поточного рахунку, який просить визначити для здійснення видаткових операцій;
  • найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

Фізособа-боржник несе відповідальність за достовірність зазначеної у заяві інформації.

Державний, приватний виконавець протягом двох робочих днів з дня отримання відповідної заяви виносить постанову про визначення поточного рахунку фізособи-боржника у банку для здійснення видаткових операцій та невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

  • надає/надсилає відповідну постанову банку (обслуговуючому банку);
  • перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно фізособи-боржника. У разі якщо відкриті інші виконавчі провадження, одночасно надає/надсилає відповідну постанову до органів державної виконавчої служби або приватному виконавцю, які здійснюють примусове виконання у таких виконавчих провадженнях.

У такому разі поточний рахунок, зазначений у відповідній постанові, вважають визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

Зупинення вчинення виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження не є підставою для відмови у визначенні поточного рахунку для здійснення видаткових операцій.

Змінами також передбачили, що юрособи-боржники, самозайняті особи, які використовують найману працю фізосіб, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, здійснюватимуть видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати зарплати в розмірі не більше п’яти розмірів мінімальної зарплати на місяць на одного працівника такої юрособи чи самозайнятої особи, а також для сплати податків, зборів та ЄСВ.

За інформацією Мінюсту


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір дарування в Україні (2024 рік)

Шукаєте інформацію про договір дарування? Дізнайтеся, як підприємство може укласти договір дарування майна з фізичною особою. У статті знайдете зразок договору дарування та потрібну інформацію щодо юридичного оформлення безоплатної передачі майна
38225

Міні-пивоварня: хто може відкрити, облік, оподаткування

Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
94

Зразкова добірка: генератори на підприємстві

Із затяжними блекаутами 2022-го генератори увійшли в життя не лише пересічних громадян, а й бізнесу. Наразі вони знов знадобилися через наслідки масованих ракетних ударів із боку країни-агресора, адже забезпечують безперервну діяльність під час стабілізаційних вимкнень електрики. Скористайтеся добіркою зразків наказів, актів, іншої первинної та організаційно-розпорядчої документації, яка допоможе оформити операції надходження, введення в експлуатацію генераторів і списання пально-мастильних матеріалів
179

Семінари для бухгалтерів у 2024 році

Бухгалтерські семінари та вебінари ― це можливість для бухгалтера швидко опанувати новації законодавства, дізнатися рішення для специфічних робочих ситуації, а також обмінятися досвідом в бухгалтерській спільноті. Які семінари для бухгалтерів невдовзі відбудуться ― в огляді
18885

Акт виконаних робіт: бланк та зразок

Зразок акта виконаних робіт стане у пригоді в момент здачі виконаних робіт або послуг. Бухгалтер використовує цей документ для належного оформлення господарських операцій. Акт наданих послуг зразок та бланк — у консультації експерта
329529

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді