Яких платників включать до плану перевірок після скасування мораторію

17 жовтня Парламент прийняв у першому читанні доопрацьований законопроєкт від 16.10.2023 № 10016-д, який передбачає скасування мораторію на проведення податкових перевірок. Дізнайтесь, як все-таки податкова сформує перелік компаній з метою перевірок у 2024 році?

 Кого не оминуть перевірки з 1 серпня 2023 року

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Традиційно до плану податкових перевірок включатимуть платників, які здійснюють діяльність із підакцизною продукцією, у сфері грального бізнесу та які надають фінансові, платіжні послуги.

Додатково за законопроєктом до плану-графіка потрапляють платники, які за підсумками 2021 року відповідають хоча б одному з критеріїв:

ДПС упродовж 10-ти днів після набрання чинності законопроєктом зобов'язана опублікувати на своєму сайті рівні сплати відповідного податку по галузях та показники середньої заробітної плати за 2021 рік.

Але ж як зрозуміти кожному платнику податків:

  • Чи підпадає він під такі критерії?
  • Чи може він бути включений до плану-графіка документальних перевірок?

Законопроєкт не дає відповіді на ці питання.

Ніна Южаніна з колегами запропонували норму, яка зобов'язує ДПС направити в електронний кабінет кожному платнику повідомлення у разі, якщо такий платник відповідає хоча б одному з критеріїв за 2021 рік для включення до плану-графіка документальних перевірок на 2024 рік.

У повідомленні зазначатимуть інформацію про:

  • рівні сплати відповідного податку таким платником;
  • показник його середньої заробітної плати;
  • інформацію про відповідність/не відповідність критеріям, опублікованим на сайті ДПС.

Якщо таке повідомлення не направлять упродовж 30-ти днів з дня набрання чинності цим законом, податкова не матиме права включати такого платника до плану-графіка перевірок на 2024 рік.

Як все-таки податкова сформує перелік компаній з метою перевірок у 2024 році?

Перевірці підлягатимуть платники, які відповідають хоча б одному з критеріїв (показників) за галузями та у відповідному регіоні.

Але як ДПС визначатиме:

  • Що таке галузь?
  • Що таке регіон?

І на ці питання законопроєкт також не дає чітких відповідей.

Тому запропонували норму, що відносить до підприємств однієї галузі платників, основний вид економічної діяльності яких визначений на рівні класу згідно з КВЕД 009:2010, а до підприємств одного регіону — платників, місцезнаходження (податкова адреса) яких знаходиться в одному районі згідно з Класифікатором об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ).

Наприклад, згідно з КВЕД «Сільське господарство» класифікують за розділом 01 та поділяють, зокрема, на «Вирощування однорічних культур» (Група 01.1) та «Тваринництво» (Група 01.4).

У свою чергу, «Тваринництво» поділяють, зокрема, на «Розведення великої рогатої худоби» (клас 01.41) та «Розведення свійської птиці» (клас 01.47).

На думку Ніни Южаніної порівнювати економічні показники діяльності підприємств рослинництва і тваринництва або розведення корів і птиці є невіглаством.

Аналогічна є ситуація і щодо економічних показників діяльності підприємств у різних районах навіть однієї області.

Тому запропонований підхід унеможливить необґрунтовані судження ДПС при формуванні плану-графіка перевірок.

За інформацією Ніни Южаніної

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Заперечення на акт перевірки: подання та розгляд

Перевірка ДПС пройшла, ви отримали акт перевірки, але не погоджуєтеся з його положеннями. Окрім проведення адміністративного або судового оскарження рішень ДПС є ще один механізм — це подання заперечення на акт перевірки. Сьогодні в консультації про заперечення на акт перевірки, строки подання заперечення на акт перевірки та розгляд заперечення на акт перевірки
64308

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
15131

План-графік податкових перевірок на 2024 рік

Станом на 30.08.2024 ДПС оприлюднила оновлений план-графік податкових перевірок 2024. Змін зазнали розділи І та ІІ плану-гграфіку. У статті скачаєте актуальний план-графік податкових перевірок 2024
164619

Фінансовий моніторинг у 2024 році

Що слід знати про фінансовий моніторинг при здійсненні своїх платежів, що таке порогові та підозрілі операції, як бути у ситуації відмови банку у проведенні платежу з вимогою довести законність коштів? Яку інформацію про клієнта бухгалтери-підприємці та аудитори мають передавати до Держфінмоніторингу? Кінцеві бенефіціари – хто це та що буде, якщо про них не повідомити. Ці та пов’язані питання – в огляді експерта
71837

Податкові перевірки: як підготуватися

Належна підготовка до податкової перевірки — запорука успіху бухгалтера. У консультації розповімо не лише про те, як підготуватися, а й про найголовніші правила поведінки під час податкової перевірки
6035

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді