Терміни подання заяви № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ

У разі якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день

Терміни подання заяви № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ

У разі добровільної реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається згідно з пунктом 183.7 Податкового кодексу України (ПК) не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних (пп. 183.3 ПК).

У разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на сплату інших податків і зборів, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 ПК, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому перейшли на сплату інших податків і зборів, встановлених ПК. Якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 182.1 ПК, реєстраційна заява подається у строк, визначений пунктом 183.3 ПК.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до підпункту «б» підпункту 4 пункту 293.8 ПК реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому застосовуватиметься ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (п. 183.4 ПК).

Особи, зазначені у пункті 183.3 ПК, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.

Реєстрація осіб, зазначених в абзаці другому пункту 183.4 ПК, діє з першого числа календарного місяця, в якому застосовуватиметься ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Суб’єкти господарювання (в тому числі новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час держреєстрації створення юрособи або держреєстрації ФОП, держреєстрації змін до відомостей про юрособу або про ФОП, що містяться в ЄДР. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ.

Щодо таких заяв або відомостей перебіг триденного строку їх розгляду контролюючими органами розпочинається з дня, наступного за днем їх надходження до контролюючого органу, правила, порядок та строки розгляду є такими самими, як і для реєстраційних заяв, поданих згідно з абзацом першим п. 183.7 ПК.

За інформацією  ДПС у Житомирській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55856

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34156

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
879

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
393

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді