Умови проведення санітарно-епідеміологічного контролю за харчовими продуктами

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

На виконання законодавчих вимог щодо безпечності та якості харчових продуктів Держсанепідслужба затвердила Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють високий та низький ризик для здоров’я людей

На виконання законодавчих вимог щодо безпечності та якості харчових продуктів Держсанепідслужба затвердила:

  • Перелік харчових продуктів, які звичайно представляють високий та низький ризик для здоров’я людей;
  • Критерії для складання програми вибіркового санітарного контролю харчових продуктів;
  • Спеціально визначений відсоток вантажів, що представляють ризик для здоров’я людей і які підлягають обов’язковому розширеному санітарному контролю згідно з програмою вибіркового санітарного контролю за харчовими продуктами, підконтрольними державній санітарно-епідеміологічній службі, що імпортуються;
  • Програму стандартного та вибіркового розширеного санітарного контролю харчових продуктів, підконтрольних державній санітарно-епідеміологічній службі, які зазвичай представляють високий та низький ризик для здоров’я людей.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності

Нагадаємо, що відповідно до статті 16 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII підприємства, установи та громадяни можуть завозити з-за кордону сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) і реалізувати чи використовувати їх в Україні лише за наявності даних щодо безпеки для здоров’я населення. У разі відсутності зазначених даних ввезення, реалізація та використання продукції закордонного виробництва дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-епідемічної експертизи.

При цьому стандартний санітарний контроль харчових продуктів передбачає перевірку документів та візуальну інспекцію. Зокрема, стандартному санконтролю підлягають:

  • усі вантажі з харчовими продуктами, що імпортуються в Україну (на призначених прикордонних інспекційних постах);
  • харчові продукти, що виробляються в Україні та знаходяться в обігу (в межах проведення державного санітарно-епідеміологічного нагляду).

Для вантажів із харчовими продуктами, що імпортуються, розширений санітарний контроль здійснюється на митницях за місцем призначення вантажу та є обов’язковим, якщо:

1) вантаж призначається для такого контролю згідно з програмою вибіркового санітарного контролю;

2) харчовий продукт принаймні в одному з останніх п’яти вантажів певного харчового продукту з певних потужностей (об’єктів) походження був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або іншим чином не відповідає технічним регламентам та санітарним заходам;

3) візуальне інспектування під час стандартного санітарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення відповідних санітарних заходів;

4) харчовий продукт ввозиться на митну територію України виробником чи постачальником вперше та не має декларації виробника, виданої даному постачальнику.

Постанова чинна з 01.01.2014.

додаток

📩 Хочете знати про зміни раніше за колег?

tg_4.png

Статті за темою

Усі статті за темою

Чому бухгалтеру варто інвестувати в себе

Чому престижні компанії беруть на роботу менш досвідчених бухгалтерів? Як довести керівнику підприємства, що ви висококваліфікований бухгалтер, якому треба платити достойну зарплатню? Тримайте лайфхаки
1037

Лікарняні: як правильно розрахувати та виплатити

Як розрахувати лікарняні у 2025 році без помилок? Які документи перевіряти, як працює електронний лікарняний і коли ще можливий паперовий? У статті пояснюємо правила розрахунку лікарняних, показуємо приклади розрахунків і звертаємо увагу на актуальні зміни 2025 року
444917

Первинні документи: що вважають первинкою та як її оформити

Первинні документи на підприємстві: розглянемо особливості створення, прийняття, заповнення, зберігання та відображення у бухгалтерському обліку бланків первинних документів. Також зачепимо й питання збереження облікових регістрів та бухгалтерської звітності як на підприємстві, так і у ФОП
217749

Рентна плата: як розрахувати, кому та коли сплачувати

Рентна плата — це плата за використання природних ресурсів. Надра, вода, лісові ресурси, радіочастотний ресурс — усе це об’єкти рентної плати. У консультації знайдете відповіді на запитання, хто й коли має звітувати, а також дізнаєтеся, з чого складається рентна плата
10194

Як проводять перевірки упродовж воєнного стану

У статті поговоримо про проведення перевірок під час воєнного стану в Україні. Розберемося, які перевірки проводять держоргани під час воєнного стану та кого може чекати штраф після перевірок.
28912

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді