Податківці виключатимуть провайдерів із реєстру єдинників

З 01.01.2022 платники-юрособи при постачанні електронних комунікаційних послуг не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування

Податківці виключатимуть провайдерів із реєстру єдинників

Перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності визначили пунктом 291.5 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Так, не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої групи госпсуб’єкти, зокрема юрособи, які здійснюють діяльність з надання:

  • послуг пошти (крім кур’єрської діяльності)
  • послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного)
  • послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного)
  • послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку
  • послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж (пп. 8 пп. 291.5.1 ПК).

Тобто заборона перебування на спрощеній системі оподаткування стосується суб’єктів господарювання — юридичних осіб, які в рамках надання послуг у сфері електронних комунікацій здійснюють технічне обслуговування та експлуатацію відповідних мереж, у тому числі надають доступ до таких мереж.

Відповідно до Закону України «Про електронні комунікації» від 16.12.2020 № 1089-IX оператор і є постачальником при постачанні електронних комунікаційних послуг. Постачальник електронних комунікаційних послуг — суб’єкт господарювання, який надає та/або має право надавати електронні комунікаційні послуги на власних мережах та/або на мережах інших постачальників електронних комунікаційних послуг.

На відміну від попереднього Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 № 1280-IV (діяв до 01.01.2022), який розділяв ці поняття та визначав окремо поняття «провайдер телекомунікацій» (суб’єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку).

Водночас для застосування спрощеної системи оподаткування платники податків подають заяву, яку затвердив Мінфін наказом від 16.07.2019 № 308. Форма цієї заяви передбачає зазначення платниками видів діяльності за кодами КВЕД ДК 009:2010, які суб’єкт господарювання має здійснювати, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування.

Згідно з КВЕД-2010 діяльність із надання послуг доступу до мережі «Інтернет» не належить до окремого класу або підкласу видів економічної діяльності, а є складовою класу 61.10 «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку».

Отже, юрособи, які подають заяву на реєстрацію платника єдиного податку третьої групи із зазначенням КВЕД класу 61.10 « Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», на сьогодні не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Таку позицію ДПС підтримав Мінфін.

Єдинники-юрособи зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПК, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювали такі види діяльності.

Також реєстрацію платником єдиного податку — юридичної особи можуть анулювати шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.

Так, анулювання платника єдиного податку третьої групи — юридичної особи з Реєстру платників єдиного податку відбувається виключно у разі здійснення таким госпсуб’єктом заборонених видів господарської діяльності.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
318

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
90660

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
569421

Платник єдиного податку 2 група: умови перебування

ФОП 2 група досить вигідна через фіксовану величину податку, яка не залежить від обсягу доходу. Єдиний податок 2 група — які умови перебування на ній, що дозволено і заборонено, та новий ліміт групи — у консультації
437372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді