Оновлять НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»

Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу зі змінами до НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»

Оновлять НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»

Мета змін — привести деякі норми Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність», затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2003 № 617 (у редакції наказу Мінфіну від 03.10.2007 № 1100), у відповідність до чинного законодавства та міжнародних стандартів фінансової звітності (зокрема МСФЗ 5 «Непоточні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»; далі — МСФЗ 5).

Проєктом наказу приводять у відповідність до вимог МСФЗ 5 відображення у бухобліку господарських операцій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу, а також припиненою діяльністю.

Серед іншого, визначили, що витрати, пов’язані з розподілом необоротних активів — додаткові витрати, які виникають у зв’язку з розподілом активів між власниками, за винятком фінансових витрат і витрат з податку на прибуток.

Витрати на продаж необоротних активів (групи вибуття) — додаткові витрати, які виникають у зв’язку з вибуттям необоротного активу (або групи вибуття), за винятком фінансових витрат і витрат з податку на прибуток.

Необоротні активи, утримувані для розподілу — необоротні активи, які підлягають розподілу між власниками.

Підприємство, яке зобов’язується виконати план продажу, пов’язаний з втратою контролю над дочірнім підприємством, визнає усі активи цього дочірнього підприємства як утримувані для продажу, якщо наведені умови, виконуються без урахування того, чи підприємство зберігатиме неконтрольовану частку у своєму колишньому дочірньому підприємстві після продажу.

Якщо підприємство перевело необоротний актив або групу вибуття з необоротних активів, утримуваних для продажу, до необоротних активів, утримуваних для розподілу між власниками, або навпаки, таку зміну вважають продовженням початкового плану вибуття.

До необоротних активів, які утримуються для розподілу між власниками, застосовують вимоги НП(С)БО 27.

Необоротний актив або групу вибуття визнають як утримувані для розподілу між власниками, якщо підприємство зобов’язується розподілити актив або групу вибуття між власниками. Для цього активи повинні бути готовими до розподілу у їх теперішньому стані, а здійснення їх розподілу — високоймовірним. Тобто визначили заходи, необхідні для завершення розподілу протягом одного року з дати визнання необоротних активів, утримуваних для розподілу.

Підприємство оцінює необоротний актив або групу вибуття, як утримувані для розподілу між власниками за меншою з двох оцінок:

  • балансовою вартістю

або

  • справедливою вартістю за вирахуванням витрат, пов’язаних з розподілом.

Суми коригування балансової вартості необоротних активів, утримуваних для розподілу, переведених зі складу необоротних активів, утримуваних для продажу включають до інших витрат (доходів) звітного періоду.

За інформацією Мінфіну


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як укласти договір про спільну діяльність

Спільна діяльність без створення юридичної особи – це часом швидше й зручніше, аніж створення нового підприємства, але у правовому, податковому та бухгалтерському відношенні складнощів виникає чимало. У яких сферах і чому застосовуються такі договори, що таке договір простого товариства, яким має бути предмет такого договору, які особливості бухгалтерського та податкового обліку таких договорів, чи може учасником спільної діяльності бути єдиноподатник, чи треба реєструвати спільну діяльність у податковій – відповіді на ці та інші питання знайдете у консультації
78781

Як звільнити бухгалтерію від чужої роботи

Ви не зобов’язані працювати за інших, а особливо в турбулентний період із підвищенням податків. Позбутися зайвої роботи допоможуть пам’ятки для інших відділів і перевірені прийоми, за допомогою яких вирішували проблему ваші колеги. У статті також є поради психолога з ефективного спілкування з кадровиками, менеджерами і юристами
5508

Закон про збільшення податків № 11416-д: огляд змін від військового збору до ренти

Ось-ось Закон № 11416-д, який передбачає підвищення військового збору, має підписати Президент. Затамували дихання — чекаємо новин. А поки пропонуємо вам дослідити огляд експерта, який проаналізував основні моменти тексту Закону № 11416-д, адже нововведень чимало — і не тільки щодо військового збору
1226

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Звітність — основа для оцінки фінансового стану підприємства, яку може проводити, наприклад, потенційний інвестор. Яку ж інформацію можна почерпнути зі Звіту про фінансові результати? Сьогодні розглянемо, що таке аналіз фінансових результатів діяльності підприємства
33045

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді