Коли та як повідомляти ПФУ про рух працівників

33
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ

Запитання

Підприємство є критично важливим для економіки. Як вчасно поставити до відома Пенсійний фонд про звільнення працівника або переведення його на іншу посаду (без звільнення)? Чи можна подати таку інформацію через додаток 5 до Податкового розрахунку посеред звітного періоду? У звіті за ІІ кв. 2024 року показали звільнення працівника 28.06.2024, але вже два місяці він перебуває у Списку військовозобов’язаних. Через який час Пенсійний фонд внесе зміни до списку?

Відповідь

Оскільки підприємство бронює працівників, в описаній ситуації потрібно було повідомити ПФУ про звільнення працівника через портал ПФУ.

Страхувальники, які мають заброньованих працівників, мають засобами порталу електронних послуг Пенсійного фонду України подавати інформацію:

  • про прийняття працівника на роботу;
  • переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду чи роботу;
  • звільнення;
  • поновлення на роботі;
  • тимчасове припинення/відновлення дії трудового договору.

Зробити це потрібно не пізніше ніж наступного дня після події.

Таку вимогу містить постанова КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 № 650. За цією постановою обов’язок подавати відомості до ПФУ поширюється лише на ті підприємства, які бронюють працівників. Той, хто не бронює працівників, таких відомостей до ПФУ не подає.

Щоб подати відомості через кабінет страхувальника, користуйтеся пунктом меню «Комунікації з ПФУ» — «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)» / «Повідомлення про зміни в трудових відносинах».

Коли роботодавець подає зазначені відомості через вебпортал електронних послуг ПФУ, дані в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) оновлюються впродовж доби.

Пенсійний фонд забезпечує інформаційну взаємодію між реєстром застрахованих осіб РЗО та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Податковий розрахунок із заповненим додатком Д5 можна подати посеред кварталу лише в разі повної ліквідації підприємства. Тому інформацію про звільнення працівника показуйте у звіті за той звітний період, у якому звільнили працівника.

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії системи!


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бронювання працівників сільгосппідприємств: як скористатися

Мобілізація та дефіцит кадрів змушують агросектор шукати шляхи, щоб забронювати працівників. Один із них — отримати сільгосппідприємству статус критично важливого підприємства. Як це зробити та які подальші кроки в порядку броні працівників сільського господарства, розповість експерт
351

«Клуб білого бізнесу»: що варто знати

Президент України підписав Закон про «клуб білого бізнесу». Ще чекаємо на офіційне опублікування документа. Проте вже тепер ви маєте змогу оцінити, чи приймуть вас до клубу білого бізнесу і на які привілеї зможете розраховувати
614

Бронювання військовозобов’язаних за списком та через Дію: новий порядок

Ще більше роботодавців зможуть забронювати працівників, які отримають відстрочку від мобілізації. Процедура бронювання за списками не зазнала кардинальних змін, але з’явиться електронне бронювання через Дію. Експерт пояснив основні моменти нового порядку бронювання військовозобов’язаних
10469