Ретроспективне підвищення військового збору з доходів фізосіб: чи буде

134
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ

Запитання

Які зміни щодо військового збору з доходів фізосіб передбачає законопроєкт № 11416-д про підвищення податків?

Відповідь

Як і очікували, ставку військового збору підвищили до 5%. Податкові агенти застосовуватимуть її до доходів фізосіб, із яких утримуватимуть ПДФО.

Найголовніше запитання – коли почне діяти підвищена ставка. Відповідаємо: Ставка ВЗ 5% діятиме з дати, коли Закон набере чинності.

Найімовірніше, це станеться наприкінці жовтня. Отже, про запровадження нової ставки заднім числом можемо забути. Тобто з доходів, які нараховуєте до дати набрання чинності законом, утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%. Робити перерахунок і доутримувати збір за підвищеною ставкою не доведеться.

Закони не мають зворотної дії в часі, окрім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (cт. 58 Конституції України).

Тобто з авансу за першу половину жовтня утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%, за другу – 5%.

У законопроєкті також прописано, що «доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПК, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковують за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)…».

Тож якщо навіть виплачуватимете доходи після того, як Закон набере чинності, але нарахували їх до цього, збір утримуйте за старою ставкою 1,5%.

Наприклад, дивіденди нарахували у вересні, але виплачуватимете у жовтні. За якою ставкою утримувати збір? Застосовуйте ту ставку військового збору, яка діяла на дату підписання протоколу, тобто дату нарахування.

Тобто якщо нарахували дивіденди у вересні, військовий збір утримуйте за ставкою 1,5%, навіть якщо виплачуватимете їх у жовтні.

Чи перераховувати військовий збір із сум остаточного розрахунку з працівниками, які звільнилися до дати, коли новий Закон набрав чинності? Ні.

На дату звільнення нараховуєте суми зарплати працівника і проводите з ним остаточний розрахунок. Тому застосовуйте чинну на той момент ставку військового збору. Підстав робити перерахунки немає. Адже схвалена редакція Закону не містить норми про його набрання чинності заднім числом.

За якою ставкою утримувати військовий збір із суми лікарняних, відкритих до дня набрання чинності новим Законом, які оплатили після цієї дати? Це залежить від того, коли нарахували лікарняні.

Дати відкриття і закриття лікарняного, а також ухвалення рішення про його оплату не мають значення. Важливо, якою датою нарахували лікарняні.

Наприклад, е-лікарняний відкрили на період із 29 вересня по 4 жовтня 2024-го. Із лікарняних, які нарахуєте в обліку до дня, коли новий Закон набере чинності, утримайте військовий збір за ставкою 1,5%. Якщо нараховуватимете лікарняні після набрання чинності новим Законом, застосуйте вже нову ставку військового збору.

Насамкінець зауважимо, ми вже мали досвід впровадження військового збору. Фактично проходили всі ті самі етапи, що чекають на нас зараз. Тому з усім впораємося.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — в огляді
162866

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1527

Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО (Податковий розрахунок): оновлено

У консультації розглянемо особливості заповнення звіту та його додатків, коли та який із них подавати, як бути з порожніми додатками, а також останні зміни в чинній формі Податкового розрахунку
626778

Помилки у податковому звіті з ЄСВ та ПДФО/ВЗ: виправляємо з експертом

Хоча Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ уже давно існує та об’єднаний, але питання щодо нього все ще залишаються. Серед таких — як виправити помилки у цьому податковому звіті. Про способи виправлення помилок у Податковому розрахунку та приклади — у консультації
210086