Нарахування та сплата ЄСВ у запитаннях-відповідях

753

Запитання

Як уникнути помилок при нарахуванні та сплаті ЄСВ?

Відповідь

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Як нарахувати ЄСВ найманому працівнику, якому нараховані заробітна плата та відпускні за поточний та майбутні періоди?

Працівнику, якому нараховані відпускні за поточний і майбутній періоди, ЄСВ нараховують за кожен період окремо. При цьому сплачують ЄСВ з усієї суми нарахованих відпускних у місяці, в якому були здійснені нарахування.

Так, для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць (а це — сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та частина відпускних, нарахованих за час перебування працівника у відпустці в поточному місяці) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, суму ЄСВ розраховують, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, та ставки ЄСВ.

ЄСВ на суму другої частини відпускних нараховують на фактично нараховану суму, оскільки ці доходи включають до бази нарахування ЄСВ майбутнього періоду.

Чи донараховувати ЄСВ до розміру мінімальної заробітної плати працівнику, який надав копію довідки про інвалідність не з першого робочого дня місяця?

Якщо працівник надав копію довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимогу щодо нарахування ЄСВ виходячи із розміру мінімальної заробітної плати не застосовують.

Роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

  • до дати одержання копії довідки МСЕК — у розмірі 22%;
  • з дати одержання довідки МСЕК — у розмірі 8,41%.

Чи може підприємець при державній реєстрації припинення підприємницької діяльності повернути суму надміру сплаченого ЄСВ?

ФОП при державній реєстрації припинення підприємницької діяльності може повернути суму надміру сплаченого ЄСВ. Для цього необхідно подати заяву до дати зняття з обліку такого платника.

Чи може фізична особа, з метою отримання страхового стажу, сплатити ЄСВ за попередні періоди до 01.01.2004, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню?

Фізична особа, яка відповідає вимогам частини першої статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», може прийняти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування шляхом одноразової сплати ЄСВ за періоди тільки з 01.01.2004.

Тобто, сплата ЄСВ за попередні періоди до 01.01.2004, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, законодавством не передбачена.

Чи звітують платники ЄСВ, які не мають найманих працівників, у звітному кварталі?

Якщо платники ЄСВ у звітному кварталі не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, додаток 1 до Податкового розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» за відповідний квартал до податкової не подають.

Чи може страхувальник (роботодавець), щодо якого внесений запис до ЄДР про державну реєстрацію припинення без правонаступника, виправити помилки в раніше поданій звітності з ЄСВ?

Cтрахувальник (роботодавець), щодо якого внесений запис до ЄДР про державну реєстрацію припинення без правонаступника, може виправити помилки в раніше поданій звітності з ЄСВ. Але лише до дати зняття з обліку.

Який документ надає особа, яка займається незалежною професійною діяльністю, при наданні послуг за цивільно-правовими договорами іншому суб’єкту господарювання з метою уникнення подвійного нарахування внеску?

Щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі надання послуг відповідно до укладених цивільно-правових договорів, надає суб’єкту господарювання копію повідомлення про взяття її на облік в контролюючих органах як особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, за формою № 2-ЄСВ.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Виплати на дитину 2024

Соціальна допомога на дітей – це виплати, які отримують батьки, опікуни, піклувальники та й самі діти. До них належить і виплати при народженні дитини, допомога багатодітним сім’ям, державні аліменти, допомога матерям-одиначкам, грошові виплати дітям-сиротам, допомога дітям з інвалідністю. Про виплати на дітей 2024 розповімо у статті
521639

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27578

ЄСВ 2024

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), як постановляє Закон про ЄСВ, сплачують роботодавці за своїх працівників, коли нараховують заробітну плату, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деякі інші виплати. Ще його сплачують «за себе» фізособи-підприємці. Усе про ЄСВ – читайте у статті
132923

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
6663