Чи здійснювати СГ програмування штрих-коду товару у фіскальному чеку

406

Запитання

Чи необхідно суб’єкту господарювання здійснювати програмування штрихового коду товару (крім підакцизних товарів) у фіскальному касовому чеку?

Відповідь

РРО: робота, помилки та штрафи

Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердив Мінфін наказом від 21.01.2016 № 13.

Визначили, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) за формою № ФКЧ-1 (даліфіскальний чек) має містити обов’язкові реквізити. Одним із них є цифрове значення штрихового коду товару. Його зазначають у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі непередбачення — за бажанням платника (рядок 8 фіскального чека).

Обов’язковому маркуванню штриховими кодами GS1 підлягають, зокрема:

  • алкогольні напої та тютюнові вироби;
  • лікарські засоби;
  • інші товари, маркування яких штриховими кодами передбачили законодавством України (п. 5 Положення про штрихове кодування товарів, що затвердило Мінекономіки наказом від 20.08.2002 № 255).

Маркування харчових продуктів штриховими кодами здійснюють в порядку, що визначив КМУ.

Класифікатор додаткової інформації, необхідної для ідентифікації товарів, що вносять до електронного інвойсу, який додають до митної декларації, що заповнюють на бланку єдиного адміністративного документа затвердив Мінфін наказом від 17.09.2012 № 998.

Класифікатор застосовують при декларуванні з використанням митної декларації:

  • товарів, крім гуманітарної допомоги та товарів, що класифікують у товарних позиціях 8701 — 8707, 8711, 8716 згідно з УКТЗЕД, що розміщують у митний режим імпорту;
  • товарів, що класифікують у товарних позиціях 8701 — 8707, 8711, 8716 згідно з УКТ ЗЕД, у митний режим імпорту, тимчасового ввезення, реімпорту, відмови на користь держави.

Госпсуб’єкти, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями (п. 11 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР).

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний чек 2023

У цьому огляді про те, як працюють електронні чеки та програмні реєстратори розрахункових операцій (пРРО), що є альтернативою звичайним касовим апаратам
11870

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52581

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1784

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
67455